на живо

Дисциплинарната комисия: Не можем да накажем всички заради един

"Това е криминален случай и съответните хора си вършат работата", каза Георги Камишев

bTV

Представителят на Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз - Георги Камишев, заяви, че решението "Левски" да бъде наказан само с 1 мач без публика заради хвърлената самоделна бомба, която рани служителка на реда, е адекватно на правилника. 

В отсъствието на председателя на органа Юри Кучев, Камишев обяви, че "сините" ще домакинстват на празни трибуни за мача с "Верея" в събота и трябва да платят близо 15 000 лв., след като по време на последния им мач от сектор "Б" полетя бомбичка, която рани полицайка.

"Имали сме няколко случая с предмети, които са причинили наранявания. Във всички тези случаи сме ползвали този параграф, в който пише: "Предметът е паднал извън терена и е влязъл в съприкосновение с длъжностно лице, който е причинил наранявания". Това е нашето решение. Съобразили сме се с това, което се е случило онзи ден. Не можем да виним всички запалянковци, че са престъпници и да ги накажем да не посещават срещи до края на сезона. Това е криминален случай, с който трябва да се занимават тези хора, които работят всеки ден. За поведението на отделните хора и публиката носим отговорност всички - ние, вие, семейство, запалянковци. Този случай го разглеждаме като криминален и съответните хора си вършат работата", каза той.

Максималното наказание за "Левски" можеше да бъде 3 мача без публика (в това число реванша от турнира за Купата на България срещу ЦСКА) и 30 000 лв. глоба. 

"Клубовете наемат охранители, на които плащат по-малко. Има стадиони, на които пропусквателният режим е по жесток и там няма проблеми. Не всичко може да се свърши навреме. Всички клубове се опитват да филтрират запалянковците си. Работата е на клубовете и на всички нас. От семейство, училище, улица, медии, клубове, футболен съюз. Няма натиск върху дисциплинарната комисия. Обществото е загрижено от това кой ще посещава стадиона. Трябва да се промени нещо върху посещенията на футболните мачове. Виждате, че все по-малко хора и деца ходят на мачовете, защото ги е страх. Когато нас ни критикуват, ние не бягаме от критиката. Всеки има право на мнение и критика срещу нашите решения", обоснова решението Камишев.