на живо

Дизела се включва в "По стъпките на Алеко с приятел"

Той ще подкрепи незрящ приятел в надпреварата

Планинският бегач Кирил Николов – Дизела ще участва в екип с незрящия Павлин Митев в четвъртото издание на единственото у нас изцяло отборно планинско състезание с кауза – "По стъпките на Алеко с приятел". Надпреварата ще се проведе на 2 октомври в четири категории - "Семейство", "Приятели", "Колеги" и "Съседи" по две трасета.

Записването за новото издание е до 21 септември. Очаква се броят на участниците да надхвърли 500. 

"По стъпките на Алеко с приятел" е с благотворителна кауза. Средствата от таксите за участие и от доброволните дарения ще отидат за закупуване на екипировка и оборудване за Планинската спасителна служба в Кюстендил.

Дизела се включва в състезанието, за да подкрепи неговата философия – планината е отворена за всички, независимо от възрастта им, физическите им качества и подготовка. Той ще бяга в отбор "Папая", който е кръстен на кучето-водач на Павлин. Заедно с Янка Трифонова ще атакуват дългото трасе от около 27 км по маршрут с. Железница – заслон Синята стрела – вр. Черни връх – м. Офелиите – с. Владая. Положителната денивелация по него е над 1400 м, а контролното време е до 9 часа.

"Не съм се колебал и за миг щом получих поканата от организаторите да изненадаме заедно и да подкрепим Павлин и отбора му. В нашия тим ни обединяват куража, волята, желанието да преминаваш границите на собствените си възможности, екипната работа и разбира се, любовта към природата и планината. Всичко това е закодирано и в духа на цялото състезание. Затова се включвам и се надявам, че още много хора ще дойдат да споделим емоцията заедно", споделя Кирил Николов – Дизела.

"Папая" не е единственият специален отбор в тазгодишното издание на "По стъпките на Алеко с приятел". В надпреварата ще се включат и два тима на традиционните партньори от фондация “Ела и Ти”, в които ще има по един участник в инвалидна количка за планински преходи. Все още е открито записването за доброволци за тях, които да подпомогнат придвижването по късото трасе от около 11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая.

"Участието на тези отбори с характер показва, че всичко, което ни трябва, е желание, добра воля и верни приятели. Много се надявам тази година да видим още повече участници с този дух, който вече се превърна в запазена марка на състезанието.", обясни Димо Христов, главен организатор на "По стъпките на Алеко с приятел".