на живо

До 300 човека на стадиона при подновяването на футболната лига у нас

Играчите трябва да са с маски в съблекалните и да се къпят един по един

БГНЕС

Строги правила ще трябва да спазват всички футболните клубове от Първа лига у нас при завръщането си към мачовете. Разпоредбите, с които всички трябва да се съобразяват, бяха публикувани от Министерството на младежта и спорта и целят ограничаването на разпространението на коронавируса.

Те предвиждат по време на мач на стадиона да няма повече от 300 човека, като това не включва феновете, които все още нямат право да гледат любимците си от трибуните. 

Снимка: Lap.bg

Самите стадиони ще бъдат разделени на 3 зони - вътрешност (зони с лица, които са нужни за провеждането на двубоя - футболисти, треньори и съдии), трибуни (седалките, ВИП зоната и журналистическите ложи) и външна зона (всички зони на територията на спортния комплекс). Максималният брой присъстващи във всяка е 100 човека. 

Журналистическите места също са ограничени. Само 10 представители на медиите ще могат да наблюдават мача на живо. 

Снимка: Lap.bg

Футболистите ще пристигат с повече от едно транспортно средство. Тоест, не може целият отбор да пристигне с един автобус, тъй като няма да се спази нужната дистанция (1,5 м). Играчите трябва да са с маски, а двата отбора не бива да се засичат при влизане на стадиона и при излизане след мача. 

В съблекалните също трябва да се спазва дистанция от 1,5 м, като се препоръчва, ако е наложително, и съседните помещения да влязат в употреба. Всички присъстващи в тях трябва да носят маски.

Снимка: Lap.bg

Преди излизане на терена играчите се нареждат шахматно. Футболистите няма да бъдат придружавани от деца или талисмани. Забранени са ръкостисканията и поздравите, както и общите снимки и събирането на отбора преди първия съдийски сигнал.

Резервите ще сядат на скамейката през едно място. Ако това е невъзможно, част от тях може да заемат места на трибуните.

Пресконференции след мачовете няма да има.

Децата, които връщат топките, ще трябва да ги дезинфекцират преди това. 

Къпането след мач ще се случва на стадиона, но поотделно, като играчите се изчакват, или вкъщи.

Очаква се футболни мачове у нас да се играят отново от 5 юни. Тимовете трябва да доиграят два кръга от редовния сезон, както и пет от плейофите.