на живо

До ада и обратно

Ривър Плейт - от втора дивизия на Аржентина до клубния връх в Южна Америка

Getty Images

През 2008 година изглеждаше сякаш светло бъдеще очаква аржентинския гранд Ривър Плейт. Воденият от Диего Симеоне тим спечели шампионата на страната - Клаусура и остави зад гърба си големия враг Бока Хуниорс. Никой обаче не предполагаше през какво ще минат „милионерите” в следващите 7 години.

Пропадането на Ривър започна още на следващия сезон, когато отборът направи серия от слаби резултати и Симеоне подаде оставка.

Снимка: Getty Images

Впоследствие клубът за пръв път в своята 107-годишна история завърши на последно място в шампионата на Аржентина. Слабата форма на „Ла Банда” продължи и в следващите два сезона, а през 2011 година Ривър записа нов антирекорд, слизайки в Примера Б Насионал. Изпадането бе особено болезнено за феновете на тима, защото дойде след плейоф за оставане в елита. В него Ривър срещна 4-ия във втора дивизия Белграно. Съперникът им спечели първия мач с 2:0 у дома и удържа равенство 1:1 в реванша, с което бутна Ривър в пропастта.

Вторият двубой бе прекъснат в самия му край заради безредици на и извън стадиона. Недоволните привърженици на Ривър продължиха да се сблъскват с органите на реда, дори и след последния съдийски сигнал. Наставникът Хуан Хосе Лопес очаквано хвърли оставка.

Криза имаше не само на терена, но и извън него. Хосе Мария Агиляр напусна президентския пост на закъсалия клуб. Даниел Пасарела го замени и се зае с тежката задача да изчисти дълговете на Ривър, които възлизаха на над 75 милиона долара.

„Милионерите” веднага започнаха приготовления за предстоящото тежко изпитание. Легендата Матиас Алмейда прекрати състезателната си кариера и стана старши треньор на тима. Той успя да върне в състава опитните Фернандо Кавенаги и Алехандро Домингес, а през втората половина от шампионата бяха привлечени и Давид Трезеге и Леонардо Понцио.

Снимка: Getty Images

В крайна сметка Ривър спечели Примера Б Насионал. „Шампионите на 21-и век” надиграха Алмиранте Браун с 2:0 и вдигнаха титлата в последния кръг. Мениджърът Алмейда обаче не се радва дълго на доброто представяне на Ривър. Той бе уволнен в края на 2012 година след конфликт с шефовете на клуба.

Пасарела назначи Рамон Диас на негово място. Това бе третият престой на специалиста начело на Ривър. Първият му голям успех дойде през 2014 година, когато „милионерите” завоюваха 36-та титла на Аржентина. Ривър триумфира и в Суперфинала, надделявайки над победителя в Торнео Инисиал Сан Лоренцо.

Тогава Диас изненадващо напусна поста си и предаде щафетата на Марсело Гаярдо. В началото на неговото царуване на „Ел Монументал” всички бяха впечатлени от красивия футбол, който отборът демонстрираше, но участието в няколко турнира си каза думата и формата на Ривър спадна. „Милионерите” все пак добавиха нов трофей в богатата си витрина. Аржентинският гранд грабна Копа Судамерикана 2014 и след 17-годишно чакане спечели турнир под егидата на КОНМЕБОЛ. На финала Ривър победи Атлетико Насионал (Колумбия) с общ резултат 3:1. По пътя към титлата възпитаниците на Гаярдо отстраниха цели три аржентински отбора – Годой Крус, Естудиантес и вечния съперник Бока. Елиминиран бе и парагвайският Клуб Либертад.

Ривър надви носителя на Копа Либертадорес Сан Лоренцо с общ резултат 2:0, спечелвайки и Рекопа Судамерикана.

В Аржентина тимът установи домннация. Ривър спечели първите си десет мача в шампионата, но местният враг Бока Хуниорс сложи край на тази серия като спечели поредното Суперкласико с 2:0 на своя „Ла Бомбонера”. За момчетата на Гаярдо последва и отпадане от Купата на Аржентина, и то още на 1/16 финалите. „Милионерите” загубиха от Росарио Сентрал с 0:2. Така Ривър насочи всичките си сили към първенството на страната и Копа Либертадорес.

Представянето на тима в най-силния клубен турнир в Южна Америка бе колебливо. Аржентинците трябваше да треперят до последно, но съумяха да прескочат груповата фаза. Ривър се падна с Хуан Аурих (Перу), Сан Хосе (Боливия) и Тигрес (Мексико) и записа победа, загуба и цели четири равенства.

Като най-слабия втори отбор Ривър срещна на 1/16 финалите представящия се отлично... Бока Хуниорс. „Милионерите” спечелиха първия мач, игран на „Ел Монументал”, с 1:0.

Реваншът на „Ла Бомбонера” предвещаваше много екшън на терена и по трибуните. На полувремето феновете на Бока атакуваха излизащите от тунела играчи на Ривър с лютив спрей, което доведе до прекратяване на двубоя при резултат 0:0. „Синьо-жълтите” бяха дисквалифицирани. След това Ривър се справи с Крузейро и Гуарани, преди отново да срещне Тигрес, този път на финала. Любопитното е, че в състава на мексиканците личат имената на уругвайския ветеран Егидио Аревало Риос, бившия национал на Бразилия Рафаел Собис и.... екзекутора на родния ЦСКА – Андре-Пиер Жиняк.

Снимка: Getty Images

Ривър надделя над Тигрес с общ резултат 3:0, 0:0 в Мексико, и 3:0 пред препълнения 67-хиляден „Ел Монументал”. Голмайстори за аржентинците станаха Аларио, Санчес (дузпа) и Фунес Мори. Така Ривър спечели първия си финал в Копа Либертадорес от 1996 година насам. За четири години аржентинският гранд възкръсна от пепелта, стигайки от втора дивизия на страната до върха на клубния футбол в Латинска Америка.