на живо

Без фенове по българските стадиони до пролетта

Кралев е разочарован от поведението на част от привържениците

Lap.bg

Футболните мачове в България ще останат затворени за фенове до пролетта, заяви спортният министър Кралев в интервю за "Дарик".

Той е разочарован от "демонстративното поведение" на част от запалянковците, което по думите му е довело до решението за затваряне на стадионите.

Снимка: Lap.bg

В момента действа заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, забраняваща присъствието на публика на спортни събития. Единственото изключение бе завършилият турнир по тенис "София Оупън" в "Арена Армеец".

"Видя се, че на места мерките се спазваха безупречно. Но също така се видя, че има фенове на няколко клуба в България, които демонстративно не спазваха мерките - не се слагаха маски, не се спазваше отстоянието. Аз съм категоричен, че ако мерките се спазват - ако има две седалки между хората, ако те са с маски и не си крещят в лицата - риск от зараза няма. Имаше демонстрирано неуважение към компромиса, който направихме. Затова се стигна до това решение", каза Кралев.

Министърът посочи, че изключението за "София Оупън" е било направено, тъй като "тенис публиката има съвсем друго поведение". 

Снимка: Lap.bg

"Сега няма да има никакви изключения. Предложените от правителството мерки, ако се спазват, са абсолютно достатъчни да се ограничи заразата. Не трябва да се стига до крайности. Малко повече дисциплина е необходима. Не може да се мисли по-рано от март месец за това нещо (отваряне на стадионите). Така или иначе първенствата спират през зимата. В зависимост от ситуацията, тогава (при подновяването на футболния сезон през 2021 г.) ще се вземе адекватно решение".

В първите седмици от налагането на ограниченията за запълването на до 30% от капацитета по стадионите, Кралев изразяваше задоволство от поведението на публиката, въпреки че още тогава се виждаше, че на места мерките за социална дистанция не се спазват.

Снимка: Lap.bg

На въпрос дали подкрепя предложението на министъра на финансите Кирил Ананиев футболните клубове да докладват за пране на пари в ДАНС, Кралев отговори: "Не съм убеден, че има случаи на пране на пари във футбола. Но тъй като в целия свят се смята за рисков сектор, нека да ги докладват, за да бъдат всички спокойни, че всичко е чисто там".