на живо

Добромир Карамаринов: Силвия Дънекова отказа да даде обяснение

Винаги сме били безкомпромисни с допинга, твърди шефът на атлетиката

bTV

Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов заяви пред bTV, че Силвия Дънекова е отказала да даде обяснение пред Спортния арбитражен съд (КАС) за положителната си допинг проба за еритропоетин (ЕПО).

"До 9:00 ч. всички заинтересовани страни имаха право да подадат своите мнения, възражения по случая. Силвия е отказала изслушване. Панелът на КАС ще вземе решение за нейната вина, от което следва отнемането на акредитацията и КАС ще препоръча на Международната федерация по лека атлетика да вземе решение относно нейното наказание", каза Карамаринов.

Това действие на Дънекова може да се тълкува като признаване на вина за положителната ѝ допинг проба.

"Позицията на българската федерация винаги е била една и съща – категорично безкомпромисна в борбата с допинга. И това не са думи и клишета, които само да звучат. Винаги е било така. Никога не сме се заигравали с тази тема. Нарушителите, които се изкушават да изкушават да прибягнат до предимство, използвайки забранени препарати, винаги са ги застигали последствията. Такива, каквито определи съответният орган", заяви категорично той.

Карамаринов обяви, че съдбата на Дънекова е изцяло в ръцете на Международната федерация по лека атлетика, а българските органи са само изпълнители на решението.

Той обяви, че родните атлети не трябва да се притесняват за положителните си допинг проби само по време на олимпийски игри.

"Нека всеки един атлет да знае, че по всяко време на годината би трябвало да бъде готов да даде проба. Че дори при мисълта, че може да прибегне до изкушението да използва предимство с такива препарати, трябва да знае какво го очаква, защото съвременните методи са такива, че вземаш ли, не е въпросът дали ще те хванат, а кога", каза Карамаринов.

Президентът на БФЛА допълни, че само българската състезателка на 3000 м с препятствия знае каква е цялата истина за допинг скандала в Рио.

"Тя трябва да даде обяснение, както и всеки един атлет, когато бъде уличен в използване на забранени вещества. Тогава може да каже дали има намеса на друго лице и кой има вина. Тя трябва да каже дали някой друг, не визирам никого, има вмешателство в това. Това винаги е в ръцете на атлета", завърши Карамаринов.