на живо

Дойчин Боянов: Витоша е една изключителна планина (ВИДЕО)

Алпинистът организира истински празник в помощ на хората в неравностойно положение на 14 април

bTV

На 14 април Витоша ще стане арена на истински празник с благородна цел! Алпинистът Дойчин Боянов и редица изявени български спортисти ще покажат, че природата трябва да е достъпна за всички, а само заедно може да постигнем това.

Боянов има една цел - да направи близката до София планина място за спорт и туризъм и за хора в неравностойно положение. Той ще даде старта на един вид щафетен маратон от над 15 спортно-туристически дейности, които целят популяризирането на каузата - да се изградят съоръжения, които да помогнат да хората с увреждания да бъдат близо до природата.

"Витоша е една изключителна планина! Тя не е ниска планина, а една от високите планини в България. Има 12 върха с височина над 2000 м, там е най-дългата пещера в България и едни от най-големите пещерни системи, от там извира река Струма. На Витоша се намират някои от природните феномени, като Морените. Най-старият резерват е там. Това са съкровищата на Витоша, които са ни по-малко познати", разказа Боянов в студиото на "Тази събота".

Инициативите на 14 април ще започнат по паметника на Алеко Константинов в квартал "Княжево". За желаещи да се включат в инициативите ще бъдат отворени някои от отсечките. Организаторите обаче нямат възможност да осигурят добра охрана, а и целта не е хората да излязат в планината. Те ще могат да проследят какво се случва чрез специален GPS тракер, както и в живите включвания на репортерите на bTV.

SMS: С текст DMS VITOSHA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори; За абонати по договор с Telenor, Vivacom и Mtel цената на 1 sms е 1 лв.;

Банкова информация за дарение: Получател: Дирекция на Природен парк "Витоша" IBAN: BG89TTBB94003121040423 BIC: TTBBBGSF При банка: Сосиете Женерал Експрес банк Основание за плащане: Избери, за да помогнеш