на живо

Домакините няма да играят първи на световното. Прецедент ли е това?

Първият мач от Мондиал 2022 е Сенегал - Нигерия

Reuters

Световното първенство по футбол в Катар носи доста промени. То ще бъде първото, което ще се играе през зимата (21 ноември - 18 декември 2022) заради високите температури в страната. По време на жребия за груповата фаза вчера (1 април) не бяха ясни имената на всички участници във финалите, тъй като предстоят още мачове. 

А се оказва още, че домакините няма да бъдат първите, които ще играят след откриването! Въпреки че Катар е водач в Първа група, тимът преотстъпва тази възможност на другите два тима в четворката - Нидерландия и Сенегал. Това стана ясно от публикуваната официална програма. 

Катар и Еквадор ще се изправят един срещу друг отново на 21 ноември, но от 17:00 ч. - 5 часа след официалното откриване.

Снимка: Reuters

Прецедент ли е това? 

Оказва се, че не, въпреки че в последните години свикнахме именно домакините първи да играят на световни. Така се случи и в Русия през 2018, и в Бразилия през 2014 г., и в Южна Африка през 2010 г., и в Германия през 2006 г. 

През 2002 г. Япония и Южна Корея си поделиха домакинство. Тогава първият мач след церемонията по откриване беше Франция - Сенегал.  

Снимка: Reuters

Интересен факт е, че българският национален тим също е участвал в мач на откриването на световно първенство. В Мексико през 1986 г. "Лъвовете" правят 1:1 с Италия.

А най-първият мач, игран на европейски първенства, е победата с 4:1 на Франция над Мексико на 13 юли 1930 г. в Уругвай.