на живо

Дудова: Обидно е. Взимам колкото чистачка. Ощетена съм, защото не съм от отбора на Касабов

"Години наред бях мачкана и подигравана от този треньор", заяви световната шампионска по борба, която остана извън състава на България за европейското

Актуалната световна шампионка по борба в категория до 59 кг Биляна Дудова заяви, че дълги години е била ощетявана и унижавана, защото не тренира при селекционера на националния тим Петър Касабов. 

Тя имаше амбиция да влезе в състава на България за предстоящото европейско първенство, при това в олимпийската категория до 62 кг, но вместо нея за Унгария ще пътува бронзовата медалистка от Токио Тайбе Юсеин. Двете трябваше да се изправят една срещу друга в мач, който да определи коя да пътува с тима, но Юсеин не успя да премине претеглянето. През февруари Дудова победи същата съперничка на финала на турнира "Дан Колов".

"Аз няма да се състезавам на Европейското първенство, при положение че победих Тайбе на турнира "Дан Колов", при положение че спазих правилата, които бяха казани от Управителния съвет на Българската федерация по борба. За мен не е нормално заради това, че не съм от отбора на Петър Касабов да бъда ощетявана по такъв начин. Не че съм направила много, но от пет европейски първенства имам четири титли и от участия на две световни първенства имам златен и сребърен медал. И да бъда подигравана по такъв начин. А заплатата, която получавам от федерацията за миналата година, че съм европейска и световна шампионка, която ще взема, защото все още не съм получавала тази година, е колкото заплатата на една чистачка. Това нормално ли е? Докога трябва да търпя тези неща, докога трябва да бъда мачкана, унижавана, подигравана от треньора на националния отбор и по такъв начин да се решават неща от Управителния съвет на федерацията и да не се спазват? Какво трябва да направя аз в тази ситуация? Аз се готвех да отида на европейско през следващата седмица. Исках да направя нещо историческо - в четвърта категория за мен да спечеля пета титла за България. Аз се боря за България, за никой друг. Имам клуб, имам хора зад мен, които няма да ме оставят. Аз няма да се откажа от борбата, защото съм в правото си. Тренирам, печеля и искам да бъда победител", заяви Дудова, която е 4-кратна европейска шампионка в три различни категории.

Снимка: Lap.bg

Тя е категорична, че отношението към нея е резултат от това, че не тренира при Касабов.

"Понеже години наред бях мачкана и подигравана от този треньор, понеже не съм под негово ръководство и той не е мой личен треньор. Това ли заслужавам аз? Не съм потърсила никой от федерацията, мен също никой не ме е потърсил. Няма никакво обяснение. Директно е дадено името на Тайбе в категория за 62 килограма, а тя не е спазила правилата. Аз я победих на "Дан Колов", тя ме победи на републиканското. 1:1 сме. Защо не си решим проблема по спортсменски начин, на тепиха. Която е по-добра да участва", заяви Дудова.