на живо

Дуото Оба-Лака прати "Арсенал" на финал в Лига Европа

Емери класира "артилеристите" на първи европейски финал от 13 години насам

"Арсенал" отново е на финал в турнир на УЕФА. 13 години по-късно лондончани ще спорят за трофей в евротурнирите. Това се случи след победата с 4:2 като гост на "Валенсия" и общ резултат 7:3. Пиер-Емерик Обамеянг блесна с хеттрик за лондончани насред "Местая".

"Валенсия" до този момент никога не беше достигал до обрат в елиминации след загуба с 1:3 в първия мач. Домакините обаче вярваха в обрата и мнозина в Испания даваха за пример мачовете от Шампионската лига. Импулсът дойде в 11-ата минута, когато рожденикът Кевин Гамейро реализира. Домакините се вдъхновиха от 32-годишния нападател и започнаха още по-бурни атаки. Голяма част от тях завършваха с неточни изстрели, а Петър Чех не се налагаше да се намесва в нито една ситуация.

Моментът, в който плановете на "прилепите" се промениха настъпи в 17-ата минута. Лаказет подаде с глава на Пиер-Емерик Обамеянг и габонецът с хубав изстрел с външната част на обувката вкара скъпоценен гол за "Арсенал". Това попадение пречупи устрема на домакините, които до края на първото полувреме така и не успяха да излязат на стрелкова позиция.

В 50-ата минута дойде преломният миг в мача. Обамеянг асистира на Лаказет за 2:1 и това превърна мисията на "Валенсия" в почти невъзможна. Все пак Гамейро намери начин да вкара още един гол. Вместо испанците да стигнат до пълен обрат в опит да зарадват поне частично феновете си, събитията на терена бяха в полза на англичаните. Още два гола на Обамеянг направиха резултата 4:2 и изхвърлиха "Валенсия" от Лига Европа. "Прилепите" за трети път отпадат от турнира във фазата на полуфиналите след загуби от сънародниците си от "Севиля" и "Атлетик" Билбао.

Унай Емери може да се похвали със стопроцентов актив в елиминации в Лига Европа. До сега в кариерата си той няма загубена такава. Още в дебютния си сезон той е на път да окичи играчите си със златни медали и то от втория по сила турнир на Стария континент.

За "Арсенал" това е първи финал в Лига Европа. Мачът за трофея е на 29 май в Баку. Феновете на "артилеристите" са гладни за трофеи в евротурнирите след поредни загубени финали.

За последно "Арсенал" спечели Купата на носителите на купи през 1994, побеждавайки "Парма".