на живо

Дузпа в 94-ата минута донесе първото място на "Барселона" в Испания

"Валенсия" направи пълен обрат, но загуби двубоя с 2:3

Getty Images

Испанският шампион "Барселона" победи с 3:2 "Валенсия" в мач от деветия кръг на испанското първенство. Каталунците измъкнаха трите точки от негостоприемния "Местая" с гол от дузпа в последните секунди на двубоя. Успехът на "блаугранас" беше помрачен от контузията на капитана Андрес Иниеста.

Снимка: mundodeportivo.com

Мачът започна негативно за каталунците, след като в 12-ата минута Иниеста напусна терена със съмнения за тежка травма в коляното. 32-годишният полузащитник бе изнесен на носилка след остро влизане на Енцо Перес. Първоначалните прегледи показват, че халфът на "Барселона" има частично разкъсване на външни връзки в дясното коляно.

Иначе Лионел Меси откри резултата в 22-ата минута след асистенция на Иван Ракитич. При изпълнението останаха съмнения за засада на Луис Суарес, който не игра с топката, но въпреки това попречи на вратаря Диего Алвеш. 

Снимка: mundodeportivo.com

В края на първата част двата тима на няколко пъти имаха шанс за попадения. В 40-ата минута Неймар, който записа своя мач №100 с фланелката на "синьо-червените", изпрати топката към Суарес, който стреля от шест метра - директно в краката на вратаря. Минута по-късно Серхио Бускетс можеше да си извади втори жълт картон, спирайки скоростна атака на съперника.

Домакините можеха да изравнят резултата в 44-ата минута. Даниел Парехо се оказа сам срещу стража на "блаугранас" Марк-Андре тер Стеген. Полузащитникът обаче отправи удар, който попадна в краката на германеца. В края на полувремето задна ножица на Неймар прати топката в аут.

Снимка: mundodeportivo.com

В началото на втората част Ракитич пропусна да удвои за "синьо-червените", след като нацели гредата. В 52-ата минута резервата Мунир Ел Хадади изравни за домакините. Четири минути по-късно "прилепите" обърнаха резултата с гол на Родриго Морено. Луис Нани прати топката в наказателното поле, където бразилецът беше оставен сам и шутира по диагонала за 2:1.

Суарес върна гол в 62-ата минута. При изпълнението на корнер Дани Алвеш изби, но уругваецът беше на точното място и въпреки малкия ъгъл успя да изпрати топката във вратата на валенсианци. В 82-ата минута домакините пропуснаха прекрасна възможност, след като Нани шутира от 12 м, но ударът му мина покрай гредата.

Снимка: Getty Images

Звездата на "Барса" Лионел Меси отново се прояви като герой, спасявайки тима си с попадение от бялата точка в 94-ата минута. Така каталунците излязоха на първо място в класирането с актив от 19 точки, с една повече от "Атлетико" Мадрид и "Реал" Мадрид. "Валенсия" остава 15-ти с 9 точки.