на живо

Дузпите - кошмарът на Антоан Гризман (ВИДЕО)

Пропуск след пропуск за френския нападател от бялата точка

Getty Images/Guliver Photos

Антоан Гризман безспорно е една от най-големите звезди в съвременния футбол. За няколко години той се превърна в нападател от световна класа, най-вече след трансфера си в "Атлетико" Мадрид през 2014 година. Във всеки от последните четири сезона (по два с екипа на "Реал" и "Атлетико" ) той отбеляза двуцифрен брой голове в испанското първенство. През миналата кампания се отчете с 22 попадения в "Ла Лига" и 7 в Шампионската лига. Вече има и 13 гола и за националния отбор на Франция.

Една от най-силните страни в играта му е хладнокръвният и изключително точен завършващ удар, чрез който реализира огромна част от чистите голови положения, които се откриват пред него.

Именно затова е крайно изненадващо, че "Гризу" изпитва огромни затрудения при.. дузпите. Балансът на Гризман при изпълнените от него осем наказателни удара в кариерата му като професионалист е негативен - 3 гола и невероятните 5 пропуска. Още по-любопитно е, че 4 от грешките му от бялата точка бяха направени само в рамките на последната година, и то все във важни мачове, където цената им е още по-скъпа.

Първият случай, в който голмайсторът пропусна дузпа, бе още през 2011 година - за "Реал" Сосиедад срещу "Бетис". За втория му неточен шут трябваше да почакаме 4 години. През октомври, 2015 год., той пропиля наказателeн удар в началото на дербито срещу "Реал" Мадрид.

Осем месеца по-късно историята се повтори, но в най-големия мач в световния клубен футбол - финалът на Шампионската лига. Три минути след почивката, при резултат 1:0 за "Реал", Гризман получи шанс да изравни, но вместо това бе на косъм да счупи напречната греда.

Французинът донякъде се реваншира за пропуска си, като бе точен при изпълнението на дузпи, след които с купата все пак триумфираха "кралете". На европейското първенство през лятото нападателят отбеляза от наказателен удар и за националния тим - на полуфинала срещу Германия. Връщайки се в "Атлетико" за началото на новия сезон обаче, неудачата продължи.

Във втория кръг от груповата фаза на Шампионската лига, срещу "Байерн", Гризман повтори изпълнението си от финала в Милано - мощен шут.. в гредата.

А само четири дни по-късно, макар и този път с удар в очертанията на вратата, не успя да преодолее вратаря на "Валенсия" Диего Алвес.

Пропуските на Гризман изглежда не се оказват кой знае колко решителни за крайния изход в мачовете. В три от петте случая, в които Антоан се е провалял от 11 метра, тимът му е печелил двубоя, и е губил само веднъж.

Това обаче надали успокоява 25-годишния голмайстор, който за в бъдеще трябва да опита да бъде далеч по-ефективен от бялата точка, най-вече във важните двубои.