на живо

Два национални отбора и 71 000 футболни фенове, обединени срещу терора

Треньорите на Англия и Франция изразиха удовлетворението си от поведението на публиката

Getty Images/Guliver Photos

Снощи на стадион „Уембли” се състоя вероятно най-охраняваният футболен мач в историята на Англия. В оптималното значение на приятелска среща, Франция гостува на Англия едва 4 дни след терористичните атентати в Париж, част от които бяха осъществени в непосредствена близост до стадион „Стад дьо Франс”, намиращ се в преградието Сен Дени. На футболното игрище, което за разлика от друг път не бе в центъра на вниманието, „трите лъва” успяха да спечелят с резултат 2:0 (Деле Али в 39’ и Уейн Руни в 48’).

Двубоят, който ще остане в историята повече със своето гражданско значение, отколкото със спортно, започна с минута мълчание в почит на жертвите от трагедията в Париж, а „Марсилезата” бе запята от 71 000 почитатели на футбола, сред които французи и англичани.

След края на срещата селекционерът на Франция – Дидие Дешан – изрази своята благодарност и възхищение от атмосферата около приятелския двубой:

„Изпитваме истинска благодарност не само към феновете, които посетиха „Уембли” тази вечер, но и към цялото английско общество, което чрез своята подкрепа ни накара да се чувстваме по-силни. Определено мисля, че това беше грандиозен момент, в който всички футболни фенове на терена, а и извън него, застанаха заедно. Момент на върховно обединение. Лично за мен това беше един много, много специален момент.”

Треньорът на английския национален отбор също не скри своето удовлетворение от настроението на стадиона, определяйки срещата като „едно много трогателно събитие”. Рой Ходжсън сподели още:

„71 000 души са една страхотна футболна публика. Смятам, че те успяха не само да покажат своето уважение и почит към случилата се трагедия, но и същевременно съумяха да изиграят своята роля и да подпомогнат играта ни на терена. Трябва също така да отбележа и представянето на най-високо равнище, което Деле (Али) демонстрира. Беше невероятно как на подобна възраст, без предишни участия за националния отбор, ако, разбира се, не броим десетината минути, в които влезе като смята в предишния двубой, той успя да изиграе един почти съвършен мач.”

След края на приятелския двубой публиката, както играчите и треньорския щаб на английския отбор аплодираха футболистите на Франция.