на живо

Два отбора ЦСКА в професионалния футбол? (ВИДЕО)

Гриша Ганчев се възползва от факта, че ще има нов шампионат

БГНЕС

Ден преди решителната среща за бъдещия формат на българското първенство, възможността да има два отбора ЦСКА в българския футбол става все по-голяма.

Дружеството, притежавано от Гриша Ганчев, ще играе в първия ешалон, а клубът, който спечели Купата на България – в „Б” група.

Екипът на bTV изпрати запитване до УЕФА дали Професионален футболен клуб ЦСКА - София, собственост на Гриша Ганчев има право да получи лиценз за евротурнирите и вътрешните първенства под егидата на европейската централа.

Отговорът, който получихме от Нион, гласи следното:

„В случай, че един клуб смени седалището, името си или клубните цветове с цел улесняване на квалификационен процес и получаване на определен лиценз, то може да се счита за нарушаване на чл. 12 от правилата на УЕФА за придобиване на клубен лиценз. Като допълнение трябва да отбележим, че в чл. 51 от устава на УЕФА се съдържа същата клауза по отношение на вътрешните първенства.

Вратичката, от която се възползват хората на Гриша Ганчев, за да получи дружеството, което придоби Литекс лиценз е, че се създава напълно нов формат на първенството и смяната на седалище и клубни цветове не е с цел улесняване на квалификационен процес.

Този отбор обаче няма да има права върху стадиона и базите на ЦСКА.

Тимът най-вероятно ще играе мачовете си на стадион „Славия”.

Клубът, който спечели Купата на България и в момента е обявен в несъстоятелност, най-вероятно ще се състезава в „Б” група.

Това ще стане при условие, че планът за оздравяване бъде приет от кредиторите и бъде постигната договорка с държавата за разсрочване на дълговете.