на живо

Двама англичани в ареста след сблъсъци между фенове в Марсилия

Френската полиция разтървала привържениците със сълзотворен газ

Getty Images

Часове преди старта на Европейското първенство във Франция, напрежението между феновете расте. В Марсилия вече пристигнаха първите английски запалянковци, който ще подкрепят тима си. Те дори успяха да си спретнат меле с местни привърженици.

Според информация в английската преса, при полицейска акция в пристанищния град са арестувани двама англичани. Единият е обвинен в нападение на барман, а другия в хулиганство.

До намесата на полицията се стигна след конфликт между местни фенове и гости от Острова. Английските запалянковци провокирали домакините с викове "Ислямска държава, къде си?". По-голяма част от населението на Марсилия изповядва ислям и шеги от този тип са неприемливи за местните. Държанието на гостите на града предизвика бурна реакция от страна на френските запалянковци.

Снимка: Getty Images

При последвалото меле местната полиция е използвала сълзотворен газ за разтърваване на привържениците.

"В града има огромен брой привърженици на Англия. Цял ден те се забавляваха, пяха песни, пиха, не създаваха проблеми на френските власти. Всичко беше наред, докато група от 30-40 местни фенове не реши, че англичаните са ги провокирали. Но полицията се намеси бързо", каза Кевин Майлс - председател на английската асоциация на феновете, която организира престоя на привържениците във Франция.

Първият мач на английския национален отбор е в събота. "Трите лъва" ще се изправят срещу Русия.