на живо

Джанлуиджи Буфон влезе във футболната "Алея на славата" (СНИМКИ И ВИДЕО)

Италия вече има най-много носители на наградата в историята

Getty Images

Вратарят на „Ювентус” и националния отбор на Италия Джанлуиджи Буфон е носителят на титлата „Златен крак” на 2016 г. 

Видео:


Снимка: Getty Images

"Истински горд съм, защото получавам прекрасни награди в Монако. Дойдох тук през 2003 г. и принцът и Джордж Бест ми дадоха приза за най-добър играч в Шампионската лига. Днес печеля „Златния крак”, така че да живея Монако и наградите в него! Надявам се, че пак ще ме викате занапред. Много съм горд и се надявам, че наистина съм заслужил", заяви щастливият Буфон, цитиран от "Ройтерс". 

Той изпревари в класацията футболисти като Лионел Меси („Барселона”), Кристиано Роналдо („Реал” Мадрид), Единсон Кавани (ПСЖ), Андреа Пирло („Ню Йорк Сити”), Кака („Орландо Сити”) и други.

Снимка: Getty Images
На 38-годишна възраст Буфон има 165 срещи с екипа на Италия, над 160 мача за „Парма” и 465 двубоя за „Ювентус”. Той е носител на седем трофея от Серия А, две Купи на Италия и пет Суперкупи с „бианконерите”. С трансфера си през 2001 г. от „Парма” в „Ювентус” за 53 млн. евро той остава до ден днешен най-скъпият вратар в историята.
Снимка: Getty Images
Наградата, връчена на дългогодишния страж на „адзурите”, е за големи постижения в кариерата на футболисти над 28-годишна възраст. Тя е организирана от Световния клуб на шампионите и е под патронажа на принца на Монако Албер II. Победителят се избира чрез гласуване на фенове от целия свят в официален сайт и в социалните мрежи.
От създаването му през 2003 г. призът е печелен от Роберто Баджо, Павел Недвед, Андрий Шевченко, Роналдо, Алесандро Дел Пиеро, Роберто Карлош, Роналдиньо, Франческо Тоти, Раян Гигс, Златан Ибрахимович, Дидие Дрогба, Андрес Иниеста, Самуел Ето’о.

По традиция първенецът поставя отпечатък от крака си в алеята на славата в Монако, но в случая Буфон отпечата и ръцете си.
Снимка: Getty Images
Освен годишния победител награди на церемонията получиха и бившият капитан на „Барселона” Карлес Пуйол, португалският халф от близкото минало Деко, старши треньорът на „Интер” и легенда на холандския футбол Франк де Бур, както и мениджърът на „Лестър”, извел „лисиците” до първа титла във Висшата лига - Клаудио Раниери