на живо

Джокович е първият тенисист, спечелил над 150 млн. долара от наградни фондове

Сърбинът си осигури достатъчно средства от "Уимбълдън"

Джокович е първият тенисист, спечелил над 150 млн. долара от наградни фондове

Със сигурност Новак Джокович е една от големите спортни звезди в днешно време. Със сигурност сърбинът няма проблем да подобрява рекорд след рекорд и да печели титла след титла. Той вече има 19 отличия от Големия шлем и уверено крачи към юбилейната си 20-та победа на финал. А тези успехи носят със себе си и... пари. 

След като се класира за осминафиналите на "Уимбълдън", побеждавайки Денис Кудла, Ноле ще прибави към банковата си сметка още 250 000 долара. По официални данни от сайта на ATP (Асоциацията на тенисистите), преди важния турнир в Лондон Джокович беше спечелил 149 810 010 долара. Това означава, че със сигурност той ще стане първият тенисист с награди над 150 млн. долара, независимо дали победи или отпадне от следващия си съперник - Кристиан Гарин. 

Снимка: Reuters

Джокович успя да натрупа тази сума от 2003 г. насам. Той също така инвестира внимателно, като има няколко имота в родината си и в Монте Карло, ресторант за веган храна и благотворителна организация, която е насочена към децата. 

Що се касае до конкурентите на сърбина от финансова гледна точка в тениса, те отново са познати лица. 

Снимка: Reuters

Преди да започне "Уимбълдън" Роджър Федерер беше спечелил в дългата си кариера 130 230 769 долара. Швейцарецът продължава да играе в надпреварата, като също достигна до осминафиналите и ще прибави още 250 000 долара. 

Снимка: Reuters

Трети е Рафаел Надал, който отказа участие на турнира от Големия шлем в Лондон, тъй като не се чувства добре здравословно. До момента той е заработил 124 937 195 долара от наградни фондове на турнирите, в които е участвал. 

В последните 10 тенис сезона Джокович успя бъде стане най-добре печелещият от турнири 5 пъти. През 2015 г., когато триумфира на Откритите първенства на Австралия, САЩ и на "Уимбълдън", той постави рекорд, като прибра в сметката си 21,1 млн. долара.

Снимка: Reuters

Що се касае до българина в най-високото ниво на световния тенис - номер 21 в световната ранглиста Григор Димитров, официалните данни сочат, че до момента той е спечелил 19 616 520 долара от наградни фондове.