на живо

Джокович и Легенда: Как сръбският тенисист вбеси Босна и Херцеговина със снимка?

Ноле прекара няколко дни в компанията на командир, свързан с геноцида в Сребреница

Getty Images

Избирай внимателно компанията си! Особено в днешния свят, в който властват социалните мрежи. И особено, когато си номер 1 в света на тениса. 

Новак Джокович има статус на любимец на всички страни в бивша Югославия. Въпреки бурното политическо минало, сърбинът е посрещан добре както в родината си, така и в Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, Северна Македония и Косово. Доказват го стотиците му посещения и срещи с фенове. 

От няколко дни обаче в Босна и Херцеговина гледат с други очи на Ноле. А причината е... снимка. На нея той е седнал на една маса заедно с Милош Йолович, познат с прозвището си "Легенда". 

Биографията на човека до Джокович е изключително противоречива и свързана с войните. Той е роден на територията на сегашна Босна и Херцеговина през 1967 г. Влиза в редиците на Югославската народна армия, а при разпада на страната става командир на "Вълците от Дрина" - бойна единица под командването на армията на Република Сръбска (област в днешна Босна и Херцеговина, населена предимно със сърби). 

Войниците на Йолович участват в редица сражения, както и в геноцида в Сребреница, където смъртта си намират над 8000 босненски мюсюлмани през 1995 г. Самият бивш военен командир е близък с Радован Караджич и Радко Младич, които бяха осъдени на доживотен затвор от Международния трибунал, който се занимава с престъпленията по време на разпада на Югославия. 

"Джокович можеше да бъде най-великият на света, можеше да представлява целия световен спорт и да помогне по милиард начини. Вместо това той седи на една маса с хора, замесени с Радован Караджич и Ратко Младич, и пее на селски сватби заедно с хора, организирали военни операции, довели до геноцид", пишат в Сараево, като припомнят и сватбата, на която тенисистът пя заедно с един от бившите президенти на Република Сръбска Милорад Додик.

В Сърбия Йолович е считан за един от най-добрите военни, като се изтъква, че той е бил раняван няколко пъти по време на войната и има орден за храброст и заслуги "Милош Обилич". 

Съпругата на командира на "Вълците от Дрина" - Снежана Пайкич, е европейска шампионка на 1500 м от първенството в Сплит през 1990 г. Тя е председател на комисията, която се занимава с младите таланти към Федерацията по лека атлетика на Сърбия.

"Опитват се да злоупотребят с приятелството ми с Новак. Аз се гордея със своя съпруг. За мен е чест, че Джокович дойде на гости в хотела ни. Някакви хора се опитват да всяват омраза между народи, които говорят на един и същи език. Съпругът ми е офицер с чест и в неговата биография няма нито едно мръсно петно. На Джокович ние не сме му нужни за реклама. Такава кампания срещу него също не му е от полза. Той контактува с хора от цял свят", заяви Снежана по повод публикациите.

Самият Джокович стои далеч от конфликтите в близка Югославия. 

Снимка: Getty Images

По-експресивен в това отношение е баща му Сърджан, който не се притеснява да използва по-остър език и по тази чувствителна за региона тема.