на живо

Джокович като епически герой в Сърбия: Извънземен си, най-добрият

Песни, стихотворения и шеговити картини последваха вчерашното решение на австралийския съд

Reuters

Сърбия обича своя Новак Джокович и това не е тайна! В западната ни съседка приемат много сериозно всичко, случващо се с тенисиста, а в последните дни се вълнуват заради казуса в Австралия. 

Своята подкрепа към Ноле сърбите изказват не само с очаквани публикации в социалните мрежи, а дори с... песни и стихове. Джокович се е издигнал до ранга на епически национален герой. Шегаджийските страници не спират да публикуват произведения, в които тенисистът е сравнен в Гаврило Принцип, Слободан Милошевич и Воислав Шешил. 

Един от добре познатите босненски музиканти Бая Мали Книнджа напомни за себе си с цяло стихотворение за Джокович. Авторът стана известен със сръбските си националистически песни по време на разпада на бивша Югославия в края на ХХ век.

"Години властва над света 
един сърбин с ракета. 
А сега правят 100 проблема,
за да не играеш на Гранд шлема", започва Бая, а след това увековечава конкуренцията на Ноле с Надал и Федерер, както и факта, че е не ваксиниран.

Джокович влезе и в ролята на един от емблематичните сръбски образи от Първата световна война.

Явно изслушването на адвокатите на Джокович е предизвикало у сърбите спомени за Международния трибунал в Хага за престъпления в бивша Югославия. Тук той е в ролята на бившия президент на страната Слободан Милошевич. 

Ето още едно меме в същата стилистика:

А тук е на мястото на Войслав Шешил. Чете се и емблематичната му реплика в Хага.

Ноле е и Гаврило Принцип, който убива австро-унгарския ерцхерцог и престолонаследник Франц Фердинанд и слага началото на Първата световна война. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Прaвeдник (@pravednik.rs)

В Сърбия имат и резерва, ако все пак Новак бъде депортиран - певецът Миле Китич.

Западните ни съседи са готови да нападат и традиционните животни за Австралия - кенгура и коали. Дори измислят заплашителни стихове: "О, коало, необичайно животно! Готово ли си за кръвопролитие?"

Е, стига да не объркат Австралия с... Австрия.

Сърбите се забавляват и с патоса, с който говори бащата на Новак Джокович - Сърджан. В тази картинка той бърка другите си двама синове - Джордже и Марко. А в коментарите пише: "Сърджан има трита синове - Новак и онези двамата".