на живо

Джокович на по ракия с патриарха, а след това пее за Косово в Будва (ВИДЕО)

Тенисистът стана почетен гражданин на черногорския град

Reuters

Докато в Мелбърн се решава съдбата на титлата от Откритото първенство на Австралия, а Рафаел Надал е на ръба на историята, един от най-големите му конкуренти - Новак Джокович, се радва на домашен уют и любовта на фенове и управници от бившите югославски републики. 

Тенисистът беше депортиран от южния континент, след като визата му беше анулирана, а местните власти заявиха, че той провокира настроения против ваксинацията. Ноле се прибра вкъщи преди повече от седмица, а от тогава всяка негова крачка се следи под лупа. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @srdjandjokovic_

Вчера (27 януари) Джокович и родителите му се появиха в най-големия сръбски храм - Свети Сава в Белград. Те почетоха едноименния светец и получиха причастие. След това Сърджан Джокович се похвали, че семейството е посрещнало самия патриарх Порфирий. Масата е отрупана богато, както отговаря на такъв висок гост.

След това Новак отново се насочи към Черна гора. По-рано днес (28 януари) той беше обявен за почетен гражданин на един от най-привлекателните градове на адриатическото крайбрежие - Будва. 

В интернет пък се появи кратко видео от вечерята преди това. На него се вижда, че Джокович с удоволствие припява песен за Косово. "Ой, Косово, Косово" е песен, посветена на Видовден - денят, в който на Косово поле се срещат османската и сръбската армия през 1389 г. 

Заради подобни сръбски песни Джокович си навлече гнева на косовските власти през 2020 г. Повечето от текстовете към тези мелодии представят най-новата държава в Европа като изконно сръбска и бяха използвани и по време на войната в край на ХХ век, след която Косово все пак извоюва своето отделяне от тогавашна Югославия. Сърбия и няколко европейски и световни държави, сред които са Испания, Русия, Румъния, продължават да не признават страната.