на живо

Джокович: Няма да кажа дали съм ваксиниран. Разочарован съм, че светът е разделен

Световният номер 1 ще играе за страната си в Купа "Дейвис" до края на годината

Лидерът в световната ранглиста по тенис и носител на 3 от четирите титли от Големия шлем през 2021 г. - Новак Джокович, заяви, че няма да разкрие дали се е ваксинирал или не и какво е отношението му към този акт. 

В интервю за сръбското издание "Блиц" Ноле заяви, че неговото решение не би трябвало да влияе на обществото. Той също така заяви, че може да пропусне Откритото първенство на Австралия в началото на следващия сезон, тъй като до кортовете ще бъдат допуснати само ваксинирани тенисисти. 

"Не съм си променил мнението. Няма да разкрия дали съм ваксиниран или не. Това е лична информация. Винаги може да ми изтълкуват грешно думите. Неуместен е такъв въпрос. Прекалено много хора си позволяват да задават такива въпроси и след това да съдят човека, дал отговор. Каквото и да кажеш: "Ваксиниран съм", "Не съм ваксиниран", "Може би съм ваксиниран", "Не знам", "Още мисля", ще се злоупотреби с това. Нямам думи какви са станали медиите. Разпространяват страх и паника и аз не искам да участвам в това нещо. Всички са настроени неприятелски. Не искам да им давам повод да пишат такива неща и за мен. Ето това, което ви казах, сега може да го разтълкувате и да направите скандал. Не искам да участвам в тази буря, която се вихри. Казвам ви, че не знам дали ще играя в Австралия. Искам, Откритото първенство на Австралия е един от най-успешните ми турнири, искам да участвам, обичам този спорт, имам мотивацията", заяви Джокович.

Снимка: Reuters

"Не знам обаче каква ще е програмата ми. Твърде много неща има за съобразяване, което ми пречи. Не говоря много, защото всеки си вади изводите, дори от нещо, което съм казал преди година. Върти се някаква информация, прави се разделение в обществото, при това не само в света на спора. Разделение има между ваксинирани и неваксинирани. Това наистина е страшно. Стигнахме до там, че да дискриминираме хора, които сами за себе си са решили дали да се ваксинират или не. Много съм разочарован от света в момента. Неяснотата е голяма, има твърде много информации и фалшиви новини. Постоянно нещо се променя", добави още той.

Иначе Джокович заяви и на кои турнири ще играе до края на годината. Той не е излизал за официален мач на корта от финала на Откритото първенство на САЩ. Тогава сърбинът загуби от Даниил Медведев и не успя да спечели календарен Голям шлем след титлите му в Австралия, на "Уимбълдън" и "Ролан Гарос". 

Той лекува контузия и вече тренира с ракета. До края на седмицата, когато е рождения ден на сина му, Ноле ще бъде в Сърбия. След това вероятно ще се прибере в Монте Карло, където да се подготвя по-целенасочено за турнира в Париж (от 1 ноември), финалите на АТР в Торино (от 14 ноември) и двубоите на Сърбия за Купа "Дейвис" (от 25 ноември).

В Сърбия Джокович тренира с младата надежда Олга Данилович в своя тенис център. Двамата играха на двойки на олимпийските игри в Токио. 

Снимка: Reuters