на живо

Джокович сдаде върха в тениса. Медведев е новият лидер в ранглистата

Григор Димитров записа спад от четири места

Reuters

За първи път от 2 февруари 2020 г. световната ранглиста по тенис има нов лидер! Новак Джокович вече не е номер 1. Той успя да се задържи на върха цели 79 поредни седмици, но от днес (28 февруари) там е руснакът Даниил Медведев! 

Носителят на 20 титли от Големия шлем е рекордьор по седмици, прекарани на върха - 361. След него се нарежда Роджър Федерер с 310. Сърбинът обаче загуби доста точки, след като беше депортиран от Австралия и не успя да участва на първия за годината турнир от Големия шлем. Така той не защити титлата си и отстъпи върха на финалиста.

Снимка: Reuters

Въпреки че Медведев загуби решителния мач за титлата на Откритото първенство на Австралия, той натрупа достатъчно пункта, за да се изкачи за първи път в кариерата си на върха. 

Снимка: Reuters

Трети остава Александър Зверев, а до четвъртото място се изкачва шампионът от Мелбърн и Акапулко - Рафаел Надал. Стефанос Циципас вече е пети. 

Българският представител в световния тенис елит - Григор Димитров, записва спад с 4 позиции, след като отпадна в първия кръг на турнира в Мексико. Той вече е 37-и в света. 

Снимка: Reuters