на живо

Джокович се извини за сексистки коментар

"Наградните фондове трябва да се разпределят по-справедливо", написа световният номер 1

Getty Images/Guliver Photos

Световният номер 1 в тениса Новак Джокович се извини заради коментари, в които намекна, че мъжете трябва да печелят повече пари от жените от наградни фондове. Сърбинът бе разкритикуван от бивши и настоящи тенисисти и побърза да поднесе извинение.

Преди дни на турнира Индиън Уелс Джокович каза, че водещите тенисисти би трябвало да печелят повече от жените, тъй като техните мачове се гледат от повече хора. Изказването му дойде в момент, когато директорът на Индиън Уелс Реймънд Муур бе отстранен от поста си заради подобно изказване.

Джокович поднесе своите извинения в отворено писмо във Фейсбук.

"Еуфорията и адреналинът след победата ми в неделя ме накараха да кажа някои неща, които не разкриват най-добре гледната ми точка, затова искам да внеса пояснение. Тенисът ми даде всичко в живота ми и чувствам нужда да кажа мнението си, че наградните фондове трябва да се разпределят по-справедливо и това се отнася и за мъжете, и за жените. Всеки трябва да се бори за това, което заслужава. Това не означава да делим половете, а всеки да получава според резултатите и усилията. Това е моето виждане и искам да се извиня, ако някой ме е разбрал погрешно", каза Джокович.