на живо

Джокович спечели двудневната епична битка с Надал и е на финал

Сърбинът ще срещне на финала Кевин Андерсън

Reuters

Новак Джокович се класира за финала на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставеният под номер 12 сърбин победи номер 2 в схемата Рафаел Надал (Испания) с 3:2 сета (6:4, 3:6, 7:6(9), 3:6, 10:8) за 5:15 часа.

Двамата изиграха невероятен двубой, показаха изключителна класа и страхотен тенис, но сърбинът успя да направи пробив в последния 18-и гейм на петия сет и да спечели мача. Двубоят беше прекратен тази нощ при резултат 2:1 сета за Джокович и се доигра днес. 

В четвъртия сет Надал поведе с 3:0, Джокович изравни, но след нови три поредни гейма номер 1 в света изпрати мача в пети сет.

Снимка: Reuters

При 8:8 Джокович имаше мачбол, който обаче Надал спаси. След това сърбинът спечели подаването си, а при сервис на Надал успя да поведе с 40:0 и приключи драматичния двубой при втория си мачбол.

За Джокович това е първи финал на турнир от Големия шлем от Откритото първенство на САЩ през септември 2016 година. Той достига до тази фаза на "Уимбълдън" за първи път след 2015 година, когато спечели третата си титла. 

Джокович ще играе за пети път в кариерата си на финал на турнира в Лондон. Утре той ще се изправи срещу номер 8 Кевин Андерсън (РЮА), който снощи победи Джон Иснър (САЩ) със 7:6(6), 6:7 (5), 6:7(9), 6:4, 26-24 в мач, който продължи 6:36 часа. Той беше най-дългият полуфинален мач в историята на турнира, а срещата между Джокович и Надал заема второто място в тази класация.