на живо

Джокович за Уимбълдън: Тази година може и да ме изместят от трона

При триумф в най-престижната тенис надпревара Джокович ще е първият, спечелил пет поредни титли от Големия шлем

Getty Images

Въпреки тоталната си доминация в световния тенис, Новак Джокович беше изключително премерен в изказванията си на пресконференция преди началото на Уимбълдън.

29-годишният сърбин излиза днес в Лондон срещу Джеймс Ярд в мач от първия кръг на надпреварата.

Снимка: Getty Images

„Тук винаги има тенисисти от много висока класа. Шампиони тази година може да станат обичайните фаворити през последните години – Анди Мъри, Роджър Федерер. Техните места в ранглистата, тяхната история, играта им и разбира се опитът в Уимбълдън, особено на Федерер, са основни фактори”, заяви Джокович, цитиран от "Индипендънт".  

Носителят на 12 титли от Големия шлем отличи още „много добре играещия” Милош Раонич, който според сръбската първа ракета има „отличен сервис, който помага много на най-бързата тенис настилка – тревата”.


Друго име, което Новак Джокович не пропусна на старта на Уимбълдън, беше това на австралиеца Ник Кирьос, определян от световния номер 1 като: „някой, който може да стигне до доста далеч”.

Джокович, който спечели титлата от Откритото първенство на Англия в две поредни години - през 2014 г. и 2015 г., каза няколко думи и за магията на турнир – несравним с никое друго състезание.

Снимка: Getty Images

„Има дълъг коридор от мъжката съблекалня към входа на Централния корт. Това вероятно е най-специалният коридор в спорта. Когато ходиш по него, усещаш историята на това място. Нещо, което е много по-голямо от теб”, заяви сърбинът.

Ако спечели и тазгодишния Уимбълдън, световният номер 1 ще постигне успех, който никой тенисист не е постигал – пет поредни титли от Големия шлем.