на живо

Джон или Руи - най-търсеният човек във футболния свят

Кой стои зад платформата "Футбол Лийкс", която разпространява тайните на клубовете?

Обвиненията към Кристиано Роналдо за данъчни измами, договорът между Гарет Бейл и "Реал" Мадрид, лобирането на Джани Инфантино за ПСЖ и "Манчестър Сити", за да избегнат глоби за неспазване на финансовия феърплей, опитът на големите европейски клубове да организират алтернативно първенство и да излязат от местните шампионати... За всички тези неща светът научи от един източник - платформата "Футбол Лийкс"

Сайтът с простичък дизайн, но с огромно количество от ценна информация, работи от септември 2015 г. насам. Хилядите опити на властите от цял свят той да бъде спрян, за момента не се увенчават с успех, а един въпрос тормози всички: Кой стои зад разкритията? Кой е най-търсеният човек във футболния свят?

Първите няколко публикации на сайта са свързани с португалските клубове "Бенфика", "Спортинг" Лисабон и "Порто". Това насочва разследващите към 25-годишния тогава Руи Пинто от Порто. Той е представен като студент по история, който боядисва косата си в червено. 

5 месеца по-късно обаче нещата се объркват. Германското издание "Шпигел" работи в тясно сътрудничество с "Футбол лийкс". Причина за това са близките отношения на хакера с журналиста Рафаел Бушман. Той дори твърди, че се е срещал с "мозъка" на сайта, а неговото име е... Джон. Така му се представил, когато се видели в "град в източна Европа".

Рафаел разказва, че източникът му на информация бил облечен с дънково яке, тениска с картинка на полугола жена и мръсни обувки. Имал тъмни кръгове около очите и си поръчал лимонада и торта, защото кръвната му захар била ниска. Споделил, че не спи много, защото се притеснява, че шефовете на футболни клубове ще разберат кой стои зад разкритията.

Иначе Джон бил от популярните момчета. Имал приятели, ходел по клубове, събирал се с компания да гледа футболни срещи. Парите си бил натрупал от търговия с антики. 

Апартаментът му бил в бизнес сграда, непривично голям за студентска квартира. Мебелите били малко, нямало телевизор, а само купчини вестници, бял лаптоп и кутии, подобни на рутери. 

Когато Рафаел пристигнал, Джон свързал преносим харддиск към компютъра си и, по думите на журналиста, хиляди документи се появили на екрана. Хакерът му признал, че не работи сам. Телефонът му пък постоянно показвал, че се намира на Северния полюс.

Месеци преди тази среща да се осъществи, португалското издание "Кореро да Мана" прави собствено разследване за "мозъка" на "Футбол Лийкс". За идеолог и основен хакер на сайта се посочва Руи Пинто. След като получил дипломата си по история, той специализирал компютърни науки в родината си, а след това заминал за Будапеща. Публикуваната информация за него била оскъдна - само името и някои детайли от биографията му. 

Над тези данни надградили от испанското издание "Марка". Те се свързали със самия Пинто, който споделил, че се притеснява за сигурността си, тъй като често получава заплашителни имейли, в които е посочен и адресът, на който живее. От полицията в Унгария също потвърдили, че си сътрудничат с Интерпол, за да разкрият самоличността на хакера. Той посещавал няколкото интернет-кафета в града и бързо сменял тактиките си. След неуспех в събирането на данни, разследването било прекратено.

Португалските власти пък показали документи, според които Пинто е напуснал родината си, след като е бил заловен в опит да отклони средства от местна банка към сметка на Канарските острови.

Пинто носи някои от характеристиките на познатия ни Джон. И двамата се събират с компания в барове, за да гледат футболни срещи, и двамата обичат да пътуват и са прекарвали известно време в Берлин.

Само че като характери са доста различни. Пинто е доста по-отворен в разговорите с нови хора, докато Джон е параноик и проверява дори името на таксиметровия шофьор. След тези разкрития от "Шпигел" са категорични, че са се срещали с истинския "мозък" на сайта, а Пинто е само един от "служителите" му.

Въртележката около самоличността на човека, който предизвиква войни зад кулисите на футбола, допринася допълнително за митичната същност на единствената платформа, която се опитва да осветли това, което феновете не виждат.

А до кога ще продължава това?

"Докато имам документи!", твърди Джон... или Руи.