на живо

Джони Велинов: За победите, сватбите и любимите ягоди (ВИДЕО)

Легендата на ЦСКА и българския футбол разказа най-интересните си преживявания в "Преди обед" и в своята книга

Джони Велинов: За победите, сватбите и любимите ягоди (ВИДЕО)

Георги Велинов - Джони, е един от най-ярките футболисти в историята на този спорт у нас. Легендарният вратар на ЦСКА бързо става любимец на публиката, а на "червените" помага да спечелят шампионската титла на България 6 пъти (1980, 1981, 1982, 1983, 1987 и 1992 г.), а Купата на страната - 4 (1981, 1983, 1985 и 1987 г.). През 1981 г. той е избран за Футболист номер 1 на България.

Днес Велинов остава близо до "червените" и често е на стадиона.

Снимка: Lap.bg

"Много хубаво е написано на автобуса на ЦСКА, че без история няма бъдеще. Да се надяваме бъдещето да продължи, да се развива този музей, да има много купи", заяви Велинов в предаването "Преди обед".

Брат му е "виновникът" Джони да се насочи към футбола. Именно той му подарява първата топка и ръкавици. Родителите му обаче късно осъзнават колко много е постигнал. Първоначално не се радват, че синът им е "ритнитопковец".

Снимка: Lap.bg

През 2007 г., 12 години, след като е прекратил футболната си кариера, Велинов получава втори шанс за живот. Години преди това е диагностициран с цироза на черния дроб. На 10 май легендарният вратар е извикан в болница. Взима със себе си голяма бутилка с минерална вода и... 2 килограма от любимите си ягоди.

"Много обичам ягоди. Тогава, когато трябваше да яда, лекарят каза: "Нищо няма да ядеш, няма да пиеш до края на вечерта. Ще те трансплантираме!". Тогава разбрах, че ще правим трансплантация. Не успях и да ги опитам", разказа Велинов.

"Много неща промених след операцията. Всичко! Сега чувствам живота като песен - приятно изкарване, без никакви глупости, които сме правили преди. Нормално, когато си бил по-млад да грешиш. Сега се чувствам толкова добре!", добави той.

Снимка: Lap.bg

Сватбите също са особен момент в живота на бившия футболист. На своята той се появява с аркада на лицето, а през 1998 г. кумува на вратаря на националния тим от световното първенство през 1994 г. в САЩ - Борислав Михайлов, и световната шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова.

"Беше ми голям почитател. Обикаляше около "Армията" само и само, за да му стана кум", разказва той.

Коя е най-голяма радост за Велинов през 2020 г.? Защо реши да разкаже всичките си истории в книга? Кой му помогна в това начинание? И как вкара гол-шедьовър на стадион "Българска армия"? Вижте във видеото!