на живо

Едер - неочакваният герой

Победният гол на нападателя бе едва първия му в официален мач за Португалия

Getty Images

Преди началото на Евро 2016 едва ли някой е предполагал, че именно резервата на Португалия Едер ще донесе първата европейска титла на "мореплавателите".

Снимка: Getty Images

Едерзито Антонио Маседо Лопес или просто Едер е роден в Гвинея-Бисау през 1987 г. Като дете семейството му премества в Португалия. 

Той подписва първия си професионален договор с отбора на Академика през 2008 г., а четири години по-късно преминава в Спортинг Брага.

Кариерата му продължава в Суонзи, където в 15 мача не успява да отбележи нито един гол заради което през януари 2016 г. е продаден на френския Лил.

28-годишният футболист получава първата си повиквателна за националния отбор на Португалия през 2012 г. Той е сред избраниците на селекционера за световното първенство в Бразилия през 2014 г.

Снимка: Getty Images

Голът му срещу Франция е негов четвърти с националната фланелка, но едва първи в официален мач за Португалия. Предните му три попадения – срещу Естония, Норвегия и Италия, са само в контролни срещи.

С попадението си в 108-ата минута Едер се превърна в първия футболист, роден извън Европа, който отбелязва гол във финал на европейско първенство.

В отсъствието на голяма звезда на „мореплавателите” Кристиано Роналдо мечтите на португалците за първа евротитла изглеждаха избледнели. Португалия доигра мача без капитана си, но с "неочакваната" победа показа на цял свят какво е отборен дух и колектив.

Именно контузията на Роналдо изкара на сцената Едер, превръщайки го в новия герой на иберийците.

Въпреки че по време на квалификациите за европейското нападателят не отбелязва нито един гол, Фернандо Сантош му гласува доверие, включвайки го в групата за първенството на Стария континент. А нападателят определено не разочарова.

След мача героят на "мореплавателите" бе категоричен, че именно Кристиано Роналдо му е вдъхнал увереност преди да се появи на терена.

"Кристиано ми каза, че ще вкарам победния гол. Той ми даде сила и положителна енергия. Попадението в действителност беше изключително важно, най-важното в кариерата ми. Работихме здраво във всяка минута през целия турнир. Бяхме великолепни. Заслужихме победата, португалският народ заслужи тази радост", каза Едер.

Снимка: Getty Images

В лицето на Португалия Европа има своя нов футболен крал.

Иберийците вече припознават следващия си национален герой - Едер, чието име ще бъде изписано със златни букви в историята на европейските първенства.