на живо

Футболна екзотика: Един австралийски нападател в Радомир (ВИДЕО)

Милислав Попович носи екипа на "Струмска слава"

Футболна екзотика: Един австралийски нападател в Радомир (ВИДЕО)

Футболът в България е богат на истории с екзотични герои. Още един пример за това идва от Радомир. От лятото там играе австралиецът Милислав Попович.

Той е от Ливърпул. Но не английския град, а предградието на Сидни. В момента живее в Радомир и е част от футболния "Струмска слава". Едва на 16 години сам-самичък заминава за Рим, където е записан в школата на "Лацио". Следващата дестинация е Германия, където играе за дубъла на "Кьолн" и "Брауншвайг". Австрия и родната Австралия са другите две места, в които Попович пробва късмета си. Футболното му приключение придобива друго измерение с Радомир.

Снимка: bTV

"Определено е различно. Първоначално бях в шок, но след 2-3 дни посвикнах. Във всеки един град има нещо красиво. България е петата държава, в която съм живял. Тук също съм видял хубави места. Радомир е хубав град. Няма какво да те разсейва, а гледаш само спорта", започва разказа си Милислав Попович.

"Градът не се е развил толкова много, но пък това е различен опит за мен, така че не се оплаквам. Сядал съм на кафе и като поръчам на английски и разберат откъде идвам и ме питат "какво прави австралиец тук?". Не могат да повярват."

Милислав Попович все още не е пробвал ракия, но му дадохме възможност да опита нещо друго за първи път - боза и рогче. И му харесват.

Снимка: bTV

Милислав има балкански корени - роднини в Сърбия, Хърватия и Босна, но родителите му живеят в Австралия.

"Ракия още не съм опитал тук, но съм сигурен, че е хубава, като сръбската. Храната я обожавам. Скарата, шопската салата, дори дюнера го харесвам. В Австралия ядем повече стекове, наденички. Тук рядко си готвя, разчитам повече на това да си купувам от ресторант."

Попович бързо се аклиматизира в "Струмска слава", като лесно разбира инструкциите на български, а съотборниците го приемат радушно. "Успях да се сприятеля с някои от съотборниците ми. Особено тези, които говорят английски и ми помагат. Оправям се с българския и вече знам основни думи."

Снимка: bTV

А защо България? Той си има готов отговор: "Оттук мисля, че ще мога да се изкача към Първа лига, а след това отново да опитам отбор в Западна Европа. Футболът в Австралия е третият най-популярен спорт, но все пак се развива. Тук футболът е доста физически."

"Тук не е лесно, има битка. Това ме прави по-добър като футболист и оценявам тези трудности. Така оценяваш хубавото, когато го получиш."

Милислав споделя, че любимият му отбор е "Манчестър Юнайтед". Спомня си мачове на Димитър Бербатов с екипа на "червените дяволи".

Снимка: bTV

Мечтата на Милислав Попович е да играе в Шампионската лига и да запише мачове за националния отбор. Само времето ще покаже дали амбициозните планове на австралиеца ще се осъществят, но "Струмска слава" и Радомир завинаги ще останат в сърцето му.