на живо

Единайсетте според "Златната топка"

Това ли са най-добрите за 2021 г.?

Лионел Меси спечели най-престижното индивидуално отличие във футбола - "Златната топка", за рекорден седми път, а дебатите доколко заслужен е този триумф продължават. Едно е сигурно - аржентинският гений е част от най-добрите единайсет за календарната година!

Кои обаче са другите според гласуването за "Златната топка"? За разлика от ФИФА, "Франс Футбол" не показа най-силната единайсеторка. Нека погледнем получилите най-голям вот по постове и сами да я сглобим.

Вратар: Джанлуиджи Донарума (10-и)

Единственият вратар, който попадна сред номинираните за отличието. Донарума завърши на десето място и грабна трофея "Яшин", след като беше избран за играч на Евро 2020 при италианския триумф.

Защитник: Леонардо Бонучи (14-и)

Като стана дума за европейското първенство, Бонучи не само се разписа срещу Англия във финала, но беше и сред най-добрите за "адзурите".

Защитник: Джорджо Киелини (13-и)

Бонучи и Киелини сякаш вървят в комплект. 37-годишният бранител беше избран за №1 на своя пост през 2021-а. Страхотното представяне на централния защитник на еврошампионата компенсира липсата на солидно игрово време за него в "Ювентус".

Защитник: Симон Кяер (18-и)

Шапки долу пред героя на 2021 г. Кяер, който показа смелост и човечност, когато съотборникът му Кристиан Ериксен получи сърдечен удар по време на двубоя между Дания и Финландия на Евро 2020!

Дясно крило: Мохамед Салах (7-ми)

Изобилието от голове и асистенции в края на миналия сезон помогнаха на Салах да се изкачи до седмото място за "Златната топка". Мнозина специалисти прогнозират още по-предно класиране на звездата на "Ливърпул" през 2022 г.

Ляво крило: Кристиано Роналдо (6-и)

Роналдо едва ли ще има нещо против да действа в халфовата линия на идеалния отбор, имайки предвид, че остана на разочароващото за него шесто място в битката за "Златната топка", която вече е печелил 5 пъти. През 2021 г. Кристиано грабна "Златната обувка" на еврошампионата и подобри головия рекорд на ниво национални отбори.

Халфова линия: Жоржиньо (3-и) и Н'Голо Канте (5-и)

Титулярната двойка в средата на терена за европейския клубен шампион "Челси". Жоржиньо може и да не грабна златния приз, но се окичи с много злато през 2021 г., печелейки Евро 2020 с Италия, освен гореспоменатия триумф в Шампионската лига.

Нападател: Карим Бензема (4-и)

Сякаш хората се нуждаеха от години, за да оценят класата на Бензема. Френският нападател записа 43 попадения и 14 асистенции с екипа на "Реал" Мадрид през календарната година и заслужено влезе в топ 4, въпреки че кралският клуб не добави трофей към богатата си витрина.

Нападател: Роберт Левандовски (2-ри)

Полякът несъмнено заслужаваше да сложи ръце върху "Златната топка" миналата година, но тогава такава не бе връчена заради пандемията с коронавирус. 64-е гола през 2021-а и успехите с "Байерн" Мюнхен в Германия обаче се оказаха недостатъчни за победа над Меси. Дали беше несправедливо? Преценете сами.

Нападател: Лионел Меси (№1)

Кавалерът на "Златната топка" за 2021 г. Меси вече води с две пред големия си съперник Кристиано Роналдо, главно благодарение на своя първи трофей с Аржентина - Копа Америка.