на живо

Едмонд Назарян, Алекс Николов и Валентина Георгиева, които мечтаят за олимпийско злато

Тримата млади спортисти са сред големите надежди на българския спорт

Едмонд Назарян, Алекс Николов и Валентина Георгиева, които мечтаят за олимпийско злато

В години, в които българският спорт бележи спад, надеждите ни се уповават на светлото бъдеще на младите таланти. Три от най-големите ни надежди за прославяне на страната са борецът Едмонд Назарян, волейболистът Александър Николов и състезателката по спортна гимнастика Валентина Георгиева.

14-годишната Валентина Георгиева поднесе изненада в навечерието на най-светлите празници. Тя завоюва сребърен медал на прескок на европейското първенство за девойки в Мерсин, а отличието е първо за страната ни от такъв форум от 26 години насам.

Снимка: Facebook

"Зад този успех стоят много труд, тренировки, лишения. По две тренировки, около 9 часа в залата. Започнах от художествена гимнастика, но реших да пробвам и ми хареса.", сподели Георгиева в студиото на "Тази неделя".

Дебютът на Едмонд Назарян напомни за славните години на българската борба. Той е син на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян. На европейското първенство при мъжете 18-годишният Едмонд се качи на най-високото стъпало и донесе титла за България.

Снимка: Lap.bg

"Трудно е с такъв баща, защото той е видял всички трудности и иска веднага да ги усвоя. Но пък е и лесно, защото има много опит, дава ми много съвети и ми помага.", каза Едмонд.

"Винаги ме сравняват с баща ми, искат да го мина. Аз искам само веднъж да стана олимпийски шампион, а след това целта ми ще е и да го задмина."

Снимка: бфборба

"Цялото ми време е в залата. Тренираш постоянно, даваш всичко от себе си. Като има период за състезания е по-добре да се настроиш. Медалът си е медал, но искам да съм шампион", категоричен е той.

С шампионско ДНК е и Александър Николов - синът на бившия капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов.

Алекс вече има медал от голямо първенство при юношите, и бе извикан от Силвано Пранди да се готви с мъжете.

"Не е приятно да те гледат като сянка на някой друг, но опитвам да не гледам на това. Много съм доволен (от повиквателната на Пранди). Амбициран съм.", каза Алекс.

Снимка: cev.eu

"Приеха ме в колеж в Щатите и след година би трябвало да отида да играя там и да уча", добави волейболистът.

И тримата бяха категорични, че спортът е техен личен избор и не съжаляват, че са поели по този път. А целите им се припокриват - олимпийско злато!