на живо

Една легенда на "Арсенал" пред bTV - 30 години след триумфа на "Анфийлд" (ВИДЕО)

Джон Лукич гостува за 15-ия рожден ден на фенклуб "Арсенал България"

Една легенда на "Арсенал" пред bTV - 30 години след триумфа на "Анфийлд" (ВИДЕО)

Една от легендите на английския футбол – вратарят Джон Лукич, гостува в София, за да отбележи 15-ия рожден ден на фенклуб "Арсенал България". С над 600 членове, това е най-големият фенклуб на чуждестранен отбор у нас.

За специалния повод тази година бе поканен Лукич, който пази в последния кръг от паметния сезон 1988/1989 във Висшата лига. Тогава "Арсенал" стана шампион на митичния "Анфийлд". "Артилеристите" се нуждаеха от победа с два гола разлика срещу прекия си конкурент за титлата "Ливърпул" и я постигнаха с попадение на Майкъл Томас в добавеното време. Шампионската атака започна именно от Лукич.

Кариерата на бившия вратар се простира в рамките на над 200 изиграни мача за лондонския клуб, както и повече от 400 за "Лийдс Юнайтед".

Легендата на "Арсенал" се съгласи да даде интервю пред bTV, в което разказа за кариерата си, връх в която е титлата от 1989 г. Лукич поздрави и родния фенклуб на "артилеристите" за отличната организация.

- Тук си по специален повод. Чувстваш ли се сред приятели, сред съмишленици?

Лукич: Несъмнено. Към това може да се причисли и фактът, че имам корени по тези земи. Родителите ми са от Сърбия. Имам афинитет към тази част от света. Тук е много приятно.

– Можеш ли да свържеш балканската култура със случващото се тази вечер? Какво мислиш за събитието, за организацията?

Лукич: Според мен всичко е супер. Георги Стоянов върши невероятна работа. И всичко това е заради любовта към спорта и отбора. Всички момчета тук са обединени от една идея – "Арсенал". Феноменално е да събереш 600 човека в една организация, която расте. Тези момчета имат страст, а това е велико.

Тази година се навършват три десетилетия от онази шампионска титла на "Арсенал", спечелена на митичния "Анфийлд".

– Имаш повече от 200 мача за "Арсенал" и повече от 400 за "Лийдс". Чувстваш ли се като икона на Висшата лига?

Лукич: Не. Не мисля по този начин. Това трябва да го решат хората. Имах късмета и щастието да направя фантастична футболна кариера. Играх за два невероятни отбора. Успях да спечеля трофеи с тях.

– Нека се върнем назад към твоята кариера в "Арсенал" и "Лийдс". Сещаш ли се за нещо истински значимо? Кое е първото, което ти хрумва?

Лукич: Предполагам, че значимите неща са когато си правиш дебюта, когато преминах в "Арсенал", когато успяваш да спечелиш трофеи. Това са нещата, които изпъкват.

– Последен съдийски сигнал на „Анфийлд”. Как се почувства?

Лукич: Екзалтиран! Когато спечелиш нещо голямо, не осъзнаваш какво си направил, защото живееш за момента. 30 години по-късно феновете на "Арсенал" все още си спомнят за онзи ден. Това е заветът, който оставихме.

Легендарният страж сподели, че вече не играе футбол, защото има семейство, на което обръща повече внимание. Понякога намира време да гледа, както и да присъства на различни футболни събития.

"Продължавайте да поддържате фенклуба. Беше удоволствие да бъда тук. Абсолютна привилегия да гостувам на 15-ия ви рожден ден. Продължавайте в същия дух!", каза Лукич.

Организаторите на събитието бяха подготвили различни спортни събития, с които да отбележат своя празник. Най-нестандартна бе т.н "бирена миля”, в която участниците пиеха бира, а след това обикаляха футболния терен. (кадри: "Волк Вижън" )