на живо

Една нетипична мисия в името на доброто (ВИДЕО)

Частният самолет на „Ню Инглънд Пейтриътс” направи доставка на 2 млн. предпазни маски

Една нетипична мисия в името на доброто (ВИДЕО)

В трудните дни на пандемия всеки помага с каквото може. А спортният свят е по-активен от всякога. Новини за нов жест на добрина дойдоха този път от САЩ.

Частният самолет на един от най-успешните отбори в Националната лига по американски футбол (НФЛ) - "Ню Инглънд Пейтриътс", излетя на нетипична мисия. Вместо да извози многомилионния отбор на 6-кратния шампион по американския футбол на Америка и да натовари спортните сакове на Том Брейди и компания, както го правеше години наред, преди един от най-великите куотърбеци в историята да намери нов отбор, на борда на Боинг 767 бяха качени близо два милиона медицински маски.

Снимка: Reuters

В 3:37 сутринта машината на "патриотите" се намираше на необичайната дестинация – Шънджън, Китай. Самолетът имаше разрешение да остане на китайска земя най-много 3 часа, а екипажът нямаше право да напуска борда – в противен случай трябва да прекара 14-дневна карантина… на китайска територия. През това време на земята десетки служители на местното летище натоварваха кутия след кутия от така ценния в днешно време материал. Точно 2 часа и 57 минути по-късно самолетът потегли на обратно за добре познатото място – международното летище в Бостън.

Снимка: Reuters

Историята на тази „пратка” започва преди 2 седмици, когато губернаторът на Масачузетс Чарли Бейкър договаря сделка за закупуване на близо 2 милиона маски. Дотук добре. Преносът им в родината обаче се оказва проблем с всички усложнения на пътуванията и превозът на товари в световен мащаб. Бейкър отправя молба към собствениците на частни джетове да доставят маските, които в противен случай ще стигнат в Америка след седмици. На помощ веднага идва собственикът на „Ню Инглънд Пейтриътс” Робърт Крафт, който заявява, че за него и семейството му е чест да помогне в тази хуманитарна мисия.

„Знаехме, че покупката и доставката на така необходимите маски за местните болници веднага ще помогне на нашите смели медици да бъдат предпазени”, споделя в писмено изявление.

Снимка: Reuters

Освен всички разходи по транспорта и логистиката, семейството е платило и 2 млн. долара – или половината от сумата за високотехнологичните предпазни маски N95.

В момента в на американска територия вече са 1,2 милиона маски, а останалите 500 хиляди ще бъдат доставени другата седмица. 300 хиляди от тях ще бъдат дарени на болниците в Ню Йорк, където е епицентърът на заразата в Америка.

bTV призовава: останете си вкъщи!