на живо

Йорданка Благоева - една баба за пример (ВИДЕО)

Великата ни спортистка се радва на голямото си семейство и петимата си внуци

Йорданка Благоева е постигнала всичко. Има велика спортна кариера, в която блестят два олимпийски медала и европейска титла в скока на височина. Тя е първата българка със световен рекорд в леката атлетика. И след всичко това остава здраво стъпила на земята. Най-ценното за нея обаче не са отличията, а нейното голямо семейство и незабравимите моменти в райската градина.   

В момента Йорданка Благоева е заместник-председател на БОК и почетен председател на Съюза по аеробика, след като преди 27 години поставя началото на този спорт у нас.

"И световният рекорд, и двата олимпийски медала са ми донесли удовлетворение, но най-хубавото състезание в живота ми е европейското първенство в Ротердам през 1973 г. Тогава станах първа със световен рекорд и европейска шампионка. На другия ден медиите писаха: "Българската роза покори холандските лалета.", спомня си лекоатлетката.

Човек може да е много велик, но ако няма хора около себе си, които да вярват в него, не може да постигне нищо. За една от първите дами на родния спорт не е важно само да получаваш, но и да даваш.

Най-голямата й радост е нейното семейство, а вдъхновение са петимата й внуци, които обича да посреща в красивата си градина.

Най-големите - Дона и Борис са запленени от спорта. Борис тръгва по стъпките на баба си и вече постига първите си добри резултати в сектора за скок височина под ръководството на треньора Иван Ралчев. Успешно съчетава спорта и ученето в японската гимназия.

"Така се случи, той си избра високия скок и се радвам, че един от внуците върви по този път", казва щастливата баба. 

18-годишната Дона тренира бокс в спортен клуб ЦСКА и не крие, че е горда внучка на Йорданка Благоева.

"Прекрасна баба, грижовна, много бъбрива. Винаги дава съвети, както всички баби. Много ми е помагала, за което много й благодаря. Хубаво е, да знаеш, че някой от семейството ти е постигнал толкова много и ти се стремиш да го надминеш", споделя Дона.

"За мен семейството е нещо много свято. И това, че ги има всички тях, за мен е Божия благодат. Прави ме много щастлива", добавя Благоева.

Във видеото са използвани кадри от филма "Отвъд скока", режисьор Валентина Фиданова-Коларова.