на живо

Ефектът от Мондиала: В Хърватия масово бягат от работа

Политиците пък на заседание по екипи

index.hr

Светът е футбол, а Хърватия днес е в центъра на вселената! "Ватрените" играят тази вечер (11 юли) с Англия, за да определят финалиста, който ще се изправи срещу Франция. Емоцията обаче владее цялата адриатическа държава от дни, като кулминацията днес намира израз в... масовите бягства от работа.

Отпуските и болничните са често срещани, а по-либералните работодатели прибегнаха до съкратено работно време. Повечето магазини от големите търговски вериги ще работят само до 19:00 ч. местно време, за да могат служителите да гледат на спокойствие мача, който започва в 20:00 ч. (21:00 ч. българско време).

Снимка: index.hr

В Загреб местните лесно се разпознават - те носят фланелка на националния отбор. Голяма част от търговците препоръчаха на служителите си да използват екипа като униформа, а те с охота се съгласиха.

Снимка: index.hr

В такава бяло-червена шахматна обстановка заседава и парламентът днес. Голяма част от народните представители избраха да облекат фланелката на "ватрените" под саката си и така да коват законите в държавата, в която тема номер 1 в момента е футболът.

Снимка: index.hr

Част от служителите в пожарната в столицата също се похвалиха, че ще носят под огнеупорните си костюми хърватския екип. "Не сме "ватрени" (б.а - "огнени"), но това ни е работата.", разясниха те.

stat