на живо

Ефективна ли е забраната за алкохол на Евро 2016

Мярката изглежда по-скоро като ограничение за продажба на определени марки

bTV

Френските власти правят всичко възможно сблъсъците между фенове, като онези между привържениците на Русия и Англия в Марсилия, да не се повторят.

За целта френският вътрешен министър Бернар Казньов предложи забрана на продажбата на алкохол в градовете-домакини в дните на мачовете и особено в обектите около стадионите и фен зоните.

Снимка: bTV

Кореспондентът на bTV във Франция - Десислава Минчева, провери дали санкцията се спазва.

Дори да са полезни тези мерки, спазването им изглежда съмнително, а дори и невъзможно.

Около фен зоната преди срещата Ейре - Швеция в Париж, не са нужни много усилия, за да могат феновете да се сдобият в алкохолно питие. Стотици фенове бързат да поемат максимума от своите възможности, преди да минат през пропусквателните пунктове..

"Бира във фен зоната не е разрешена, така че ни се налага да пием отвън. Ако искаш бира, трябва да седиш на улицата", споделя фен на Ейре.

Изобретателността на привържениците не е за подценяване. Някои дори се опитват да внесат алкохол в бутилки от газирани напитки. Това обаче не може да измами охраната.

Във фен зоната за огромна изненада също работят големите щандове за бира. Производител е един от спонсорите на турнира, а санкцията изглежда по-скоро като ограничение за продажба на определени марки, а не за алкохол изобщо.