на живо

Египтянинът, който дойде в България, за да стане шампион (ВИДЕО)

Тарек Абделслам изоставя родината в името на големите си мечти

"Дойдох тук, за да стана световен и олимпийски шампион". С тези думи, казани на добър български език, египтянинът Тарек Абделслам се присъединява към националния ни отбор по борба в началото на тази година. 

23-годишният състезател в кат. до 75 кг класически стил е с една крачка по-близо до осъществяването на мечтите си. Усърдните тренировки и желязната дисциплина вече дават резултат.

В неделя (7 май) той стана европейски шампион в Нови Сад и донесе първа титла за страната ни при мъжете от това първенство.

Натурализираният борец е родом от Александрия. Избира България заради по-добрите условия и по-големите възможности. Не е тайна, че в Египет подготовката протича трудно и обикновено е върху един тепих, разположен на улицата под навес. Липсата на материална база е пречка за всеки, който се стреми към високи резултати и иска да бъде част от световния елит в борбата. Затова при вида на залата в "Дианабад" Абделслам възкликва: "Има толкова много тепихи, колкото не можем да съберем в целия Египет."

В родината си Тарек няма спаринг партньори. Принуден е да ходи на лагери с момчета от другите категории. Така получава дискова херния на врата и се налага да бъде опериран. Местната федерация обаче отказва да го подкрепи и затова той сам финансира лечението.

Въпреки травмата се пуска на първенството на Африка и го печели, а парите от наградния фонд инвестира в операция при д-р Рангелов в България.

Тарек Абделслам е в страната ни от доста време, но започва да се състезава под български флаг едва в началото на 2017 г., защото трябва да изтърпи задължителния карантинен период наложен от международната федерация за получаване на гражданство.

Първото му състезание е "Тахти къп" в Иран. Печели и двете си срещи срещу представители на домакините, а когато се появява с българския трибагреник се превръща в истинска атракция. 

Тарек се възхищава на Армен Назарян и разкрива, че от него е научил много: "Когато Армен стои в ъгъла на тепиха, докато се боря се чувствам спокоен и уверен и нямам никакви притеснения от съперниците."

"Най-хубавото е, че разполага с богат арсенал от техника", споделя за него двукратният олимпийски шампион.

Египтянинът признава, че сам се учи на български език. Благодарение на кореспонденцията с момчетата от отбора, която водел преди да дойде у нас, вече знае доста думи. Справя се и с четенето.

Младият борец твърди, че вече доста успешно се е адаптирал към живота в страната ни. Харесва най-вече нашата природа, а от ястията предпочита миш-маш и суджук.

В началото му е било трудно да свикне със студа в България. Изненада за него са и изключително различните методи на подготовка, които включват вдигането на щанги. 

"Моето семейство също много се радва, че съм в България, защото те знаят колко много искам да се боря, а в Египет няма как да стана шампион. Тук има традиции. Има съвсем различно отношение към състезателите и тренировъчния процес", казва спортистът.

"Досега не съм ходил на дискотека или на море в България", споделя още Абделслам - "Първо трябва да си свърша работата, пък след това ще имам достатъчно време за забавления."