на живо

Екипите в Русия: Ремикс на миналото (СНИМКИ)

Модата и футболът пресъздават добрите спомени на световното първенство

Фланелката е всичко! Да я носиш е чест! Да си сред избраните, чието име е отпечатано на гърба, е отговорност, да целуваш герба след победен гол е наслада! 

Световното първенство по футбол чука на вратата, а феновете нямат търпение да приветстват своите любимци на терените в Русия. Независимо дали имат място на трибуните или се вълнуват вкъщи, най-запалените привърженици вече са се оборудвали с онзи така важен аксесоар - най-новата футболна фланелка.

През 2018 г. не е никак странно, че модните проекти за екипите граничат по секретност със списъците на селекционерите. Просто защото модата е завладяла и футболния свят. Бивши и настоящи играчи диктуват тенденциите, за това големите производители са категорични - всичко трябва да е изпипано до най-малкия детайл, за да може да смае целия свят.

Но когато представяш родината си, временните тенденции не са водещи. За това по-голяма част от дизайнерите на екипи за световното първенство в Русия се обръщат към миналото и към най-славните времена на отборите. 

Своеобразният ремикс на добрите спомени веднага прикова вниманието на експертите в областта на модата, които посочиха своите фаворити за най-интересна визия. Феновете пък направиха своя избор директно в магазините. 

А кои от фланелките се разграбиха като топъл хляб и предизвикаха възгласа "Уау!"? Вижте:

1. Нигерия

120 секунди! За толкова време бяха разпродадени екипите на африканската държава в магазин в центъра на Лондон. 3 млн. пък бяха заявките само за първия ден, след като Нигерия представи визията си. Страната може да не е фаворит за титлата в Русия, но определено прикова вниманието с атрактивната си фланелка.

У нас екипът на Нигерия навява не до там приятни спомени. Причината е, че дизайнът на фланелките наподобява тези, с които страната играе на първите си световни финали. Годината е 1994 г., а в първия си мач в САЩ африканците разбиват България с 3:0.

2. Колумбия

Хамес Родригес по нищо не прилича на Карлос Валдерама, освен по... фланелката. Почти същата носеше предшественика на халфа на "Байерн" Мюнхен, който бе световно известен с буйната си прическа, на световното през 1990 г. 

Дизайнерите са категорични, че синьото, червеното и жълтото са трудни за комбиниране, но в новите екипи на Колумбия им се е получило доста добре.

3. Япония

В Страната на изгряващото слънце отиват отвъд футбола. Много преди страните по света да започнат да се събират, за да играят една срещу друга и да печелят трофеи, японските шивачи са използвали древна техника, наречена Сачико. Именно на нея напомнят белите шарки на индиговосиния фон.

4. Белгия

Каква е тази странна шарка върху белгийския екип? Прилича на коледен пуловер, но не е! 

Дизайнерите на екипите на Еден Азар и компания подхождат смело и връщат върху гърдите на футболистите емблематичната шарка от европейското първенство през 1984 г. Тогава тимът не прескача дори групите, но пък всички говорят за фланелките им.

5. Аржентина

Виждаш Лионел Меси и се сещаш за аржентинските национали през 1993 г., които печелят Копа Америка - последния голям трофей във витрината на гаучосите. Причината е тениската, която е почти същата.

Различава се само по трите черни ленти на рамената. 

6. Бразилия

Представяме ви екипа на Бразилия. В него специално е... жълтото. Ще кажете, че то е традиционно за 5-кратните световни шампиони...

Така е, но точно с това жълто са играли футболистите, триумфирали през 1970 г. Дизайнерите са сигурни, тъй като правят няколко посещения до музея на футбола в Сао Пауло, за да постигнат абсолютно същия нюанс.

7. Германия

В Германия се завръщат към екипа, донесъл им радост през 1990 г. И този път геометричните шарки са на лице, но в цветово отношение фланелката е "по-скучна".

На гърдите на всеки представител на Бундестима пък ще има златен орнамент, който да предупреждава съперниците, че момчетата на Йоаким Льов няма лесно да сдадат световната титла, която спечелиха преди 4 години.

8. Русия

Домакините изоставят по-тъмните цветове, с които играеха до скоро. На собствена територия те ще излязат с аленочервен екип, който доста напомня одеждите на футболистите на СССР през 70-те и 80-те години на ХХ век.

9. Португалия

"Мореплавателите" преживяха наскоро най-големия триумф в историята си - спечелването на европейското първенство през 2014 г. 

Заради спомените, които все още топлят душите на феновете, а и на самия Кристиано Роналдо, за Русия отборът заминава със екип, който доста наподобява шампионския.

10. Испания

И отново да се върнем през 1994 г. Тогава синьо-жълтите ромбове на червен фон бяха запазената марка на Испания. 

В куфарите си за Русия футболистите ще приберат почти същите фланелки.