на живо

Елена Бинева - от залата пред модния обектив (ВИДЕО)

Бившата гимнастичка от националния ансамбъл разказва за новото си амплоа

Елена Бинева - от залата пред модния обектив (ВИДЕО)

Макар често да ѝ се налага да влиза в роля, в живота тя е искрена и неподправена. Не я бъркайте със стереотипната представа за спортист! Когато мълчи - анализира, а когато започнете да си говорите, веднага откривате интелекта ѝ. Може би и затова преходът от залата към подиума се случва бързо и естествено. По-малко от година, след като сложи край на състезателната си кариера в художествената гимнастика, световната шампионка Елена Бинева влезе в ново амплоа – на модел.

"В началото усетих една липса, защото се отделих от момичетата. И сега я има тази липса, но успях да го преодолея с други неща, които обичам да правя, които ме вълнуват. Докато си спортист, толкова много години, едно и също нещо да ставаш и да правиш е доста кофти. То ти писва! скучно ти е! Искаш разнообразие! Докато професията на модел е доста изненадваща. Събуждаш се и си мислиш, че нищо няма да правиш, изведнъж ти се обаждат и ти казват: "След половин час трябва да си еди къде си" и имаш работа за 10 часа!", разказва Ели.

За кариерата на модел Бинева започва да мечтае преди три години, когато e още в ансамбъла. Оказва се обаче, от модната агенция забелязват потенциала ѝ много преди това и няколко пъти ѝ правят предложение да се присъедини към тях. Само че тогава гимнастичката чака олимпийските игри в Токио, след които да се откаже, за да се пренасочи към новите занимания. Тежка травма обаче прекратява спортната ѝ кариера преждевременно и я изстрелва към нови непознати върхове.

"Всеки път след снимки се прибирам и съм толкова въодушевена от това, което се е случило, нямам търпение да изляза, непрекъснато разказвам. Преди снимки много мислих как трябва да застана, какво трябва да правя. Постоянно гледах в интернет модели как застават. Това не помага! Трябва да усетиш фотографа, трябва да усетиш духа на самите снимки, трябва да усетиш дори дрехите, всяко бижу, което имаш, трябва да го пресъздадеш чрез емоцията, която показваш пред камерата", разказва тя.

Снимка: Instagram

Преди бляскавото бъдеще обаче Елена Бинева си спомня, че страстта към модата е следствие от любовта й към фотографията, зародила се преди година.

"Много ме зарежда, особено когато видя резултата и съм много щастлива. Мисля, че тръгна от един фотограф, с когото имах проект. Той беше преди още да стана модел, казва се Йово, снима с ретро апарати и виждането му не е комерсиално, по-арт са му нещата. Всичко свързано с 90-е, 80-е, 70-е – всичко – музика, филми, фотография, стайлинг, някак си ми е в душата", разказва Ели.

Вдъхновение и най-голяма подкрепа тя намира в лицето на сестра си – Мирослава Бинева.

"Тя е много интелигентно момиче. Определено е целенасочена и знае правилната посока, по която се е насочила. Върви в много правилен път. Кръгът и хората, които са около нея, със сигурност са хора, на които може да се разчита и хора, които няма да злоупотребят", категорична е Мирослава.

Подкрепа и истински ентусиазъм Бинева среща и в сестрите, които сама избира – момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика.

Снимка: Instagram

"Много се радват, споделят постоянно, харесват това, което правя, подкрепят ме много. Толкова сплотени като семейство – не мисля, че може да създадеш в модния бизнес. Трябва да се внимава, защото ние сме конкуренти, не сме отбор, който работи заедно. Всяка се опитва да изпъкне с нещо и винаги трябва да имаш едно наум", разсъждава Ели.

Освен мечтите да стигне до световния връх в модния бизнес, Елена Бинева си поставя и още една цел.

"Трябва да останеш човечен. Когато си истински спортист, ти печелиш, но знаеш кой си, знаеш кои са били хората до теб. Така е същото и в модата – ако си истински човек, модел, ти също знаеш кои са били хората зад гърба ти. Реално, ти не ги виждаш на камерата на фотосесията хората, които са били с теб, но ти трябва да ги знаеш и да знаеш на кого да благодариш след това"