на живо

Емоционално: Украинка печели на корта, докатo родителите ѝ се крият от бомбите (ВИДЕО)

Даяна и Ивана са качени от баща си на ферибот, за да се спасят

https://www.instagram.com

Да напуснеш принудително родината си. Да събереш кураж не само да излезеш отново на корта, но и да победиш. Това направи 21-годишната надежда на женския тенис в Украйна Даяна Ястремска. В 3-часов маратон в Лион 128-ата в света победи румънката Ана Богдан, броени дни след евакуацията си.

След победната точка в тайбрека, Ястремска падна на земята и се разплака под аплодисментите на френската публика, а съперничката й я прегърна в знак на подкрепа.

Преди три дни тя и по-малката й сестра, 15-годишната тенисистка Ивана, си тръгват от родината. След като са "събудени от бомби" в началото на военната инвазия от страна на Русия, те се крият две нощи в подземен паркинг.

Баща им не губи повече време и ги натоварва на ферибот от Одеса за Румъния, за да се спасят поне те. Родителите на момичетата остават в Украйна.

"Идвам от страна, в която се води война. Там е семейството ми. Беше ми много тежко, защото бих искала сега да съм у дома. Сърцето ми остана у дома, а разумът ми се бори тук. Воювам за Украйна и съм много горда с украинците. Те са герои.", каза тя в интервюто си след мача, загърната с националния флаг.