на живо

Епичен хокеен финал срещу Германия и титла за олимпийските атлети на Русия

Двата тима играха продължения, за да определят новият олимпийски шампион в Пьонгчанг

Getty Images

Олимпийските атлети на Русия спечелиха титлата в хокея на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, след като в зрелищен финален мач победиха Германия с 4:3. Двата отбора завършиха наравно (3:3) в редовното време, а новият олимпийски шампион беше определен след продължения. 

Това е първа титла, спечелена от хокеистите на Русия след разпадането на СССР (преди това отборът има 7), както и първи финал за "Сборная" след Нагано 1998. И този трофей обаче няма да бъде прибавен към отличията на Русия, тъй като играчите се състезават под неутрален флаг. Преди игрите Международният олимпийски комитет допусна руските състезатели в отбор Олимпийските атлети на Русия, заради системно нарушаване на допинг правилата.

Финалът срещу Германия обаче ще остане в историята като изключително оспорван мач.

Снимка: Getty Images

Германците от своя страна трябва да бъдат горди с представянето си в Пьонгчанг, тъй като по пътя до важния мач успяха да отстранят световни сили в хокея като Швеция (на четвъртфинал) и Канада (на полуфинал).

Руските хокеисти доминираха през първата третита, като успяха да поведат в резултата с попадение на Вячеслав Войнов малко преди края. 

Германците отговориха чрез Феликс Шутц и резултатът стана равен в средата на втората третина.

След спокойни първи 10 минути в началото на решителната част двата тима си размениха по едно попадение. Първо отбеляза Никита Гусев за Русия, а Доминик Кахун изравни отново.

Снимка: Getty Images

Германия обаче нанесе своя удар 3:15 минути преди края с попадение на Йонас Мюлер. 

"Сборная" изглеждаше примирена с изпуснатото злато, но не и Гусев, който вкара мача в продължения само 55 секунди преди края на третината.

Снимка: Getty Images

9 минути преди края на продълженията Кирил Капризов прати шайбата във вратата на противника и така донесе радост за Русия и титла за олимпийските атлети на страната.