на живо

"Еспаньол" - "довиждане", а не "сбогом" (ВИДЕО)

Примера дивисион остава без лютото каталунско дерби

Getty Images

На 23 април 1994 г. Хосе Антонио Камачо и воденият от него "Еспаньол" празнуваха изкачването в елита на испанския футбол. Предстоеше едно приключение, продължило цели 26 години и прекъснато късно снощи, когато "синьо-белите" бяха изпратени в Сегунда от местния враг "Барселона". Поредният горчив хап за "Еспаньол" в една от най-тежките му години...

А клубът е с традиции в Примера дивисион, където е записал 85 сезона. Толкова има и "Валенсия", като с повече са само "Реал" Мадрид, "Барселона" и "Атлетик" Билбао.

Последните 26 години бяха изпълнени с истории за върхове и падения. За този период "Еспаньол" вдигна два трофея, класира се за финали, смени дома си, появиха се инвеститори, след това други. Един от най-тъжните моменти бе през 2009 г., когато капитанът Даниел Харке, само на 26-годишна възраст, получи инфаркт и почина по време на предсезонната подготовка.

За тези 26 години "Еспаньол" смени три стадиона - игра на "Сария" до разрушаването му през 1997 г., след това се премести на Олимпийския стадион, преди да се настани в модерния "Корнея Ел Прат".

26 години, 25 треньори... Камачо, Пако Флорес, Луис Фернандес, Ернесто Валверде, Маурисио Почетино, Хавиер Агире, Серхио Гонсалес, Кике Санчес Флорес, Абелардо, Франсиско Руфете - списъкът е дълъг. 26 години на комфорт сред най-големите в Испания и една последна, която всички в клуба ще искат бързо да оставят зад гърба си.

През 2004 г. "Еспаньол" също се движеше по ръба на бръснача, смени трима треньори и бе близо до втора дивизия. Две години по-късно "папагалчетата" бяха на минути от Сегунда, преди да дойде спасителният гол на Коро.

В 26-те години имаше и два триумфа с Купата на краля - третата и четвъртата в клубната витрина. През 2000 г. на финала бе победен "Атлетико" Мадрид, а през 2006 г. "Сарагоса". Имаше и изцяло испански сблъсък за Купата на УЕФА на следващата година, загубен срещу "Севиля".

Но за да опишем престоя на "Еспаньол" в Примера дивисион, не можем да не споменем Раул Тамудо. Легендарният №23 се превърна в идол на феновете - с лоялността и попаденията, извели го до върха във вечната голмайсторска листа на "Еспаньол".

Има и други имена, оставили следа в клубната история. Иван Де ла Пеня, Алберт Риера, Пабло Сабалета, Даниел Освалдо, Луис Гарсия, Карлос Камени са малка част от тях.

В управлението също имаше размествания. Четирима президенти дърпаха конците - Даниел Санчес Либре предаде щафетата на Рамон Кондал, той на Хуан Коле, а през 2016 г. "Еспаньол" бе придобит от Чен Яншенг. Последният пристигна с обещания за Шампионска лига, но сега ще трябва да измива срама след изпадането.

"Довиждане", "Еспаньол", но не "сбогом"!