на живо

Еуфория в Нюкасъл след продажбата на футболния клуб (ВИДЕО)

Саудитски консорциум закупи тима от "Сейнт Джеймсис Парк" срещу 300 млн. паунда

Еуфория в Нюкасъл след продажбата на футболния клуб (ВИДЕО)

Еуфория в Нюкасъл след придобиването на футболния клуб от инвестиционен фонд, зад който стои престолонаследникът на Саудитска Арабия - Мохамед бин Салман.

Стотици въодушевени фенове на "джордитата" се събраха пред "Сейнт Джеймсис Парк". Млади и стари си спретнаха купон - пееха, танцува и се радваха, тъй като Майк Ашли най-накрая продаде любимия им клуб.

Снимка: Reuters

Ашли бе собственик на "Нюкасъл" през последните 14 години.

Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия закупи 80% от акциите на клуба за 300 милиона паунда.

През 2020-а сделката по придобиването пропадна след остра публична реакция. Тогава организации за защита на правата на човека се обявиха против финализирането ѝ.

Сделката за придобиването бе потвърдена от Висшата лига в четвъртък вечер и обявена официално, след като е получено уверение, че кралство Саудитска Арабия няма директно да контролира "Нюкасъл".

Снимка: Reuters

"Нюкасъл" вече има най-богатите собственици в световния футбол, тъй като състоянието на консорциума се оценява на 320 млрд. паунда и е внушителните 14 пъти по-голямо от това на шейх Мансур, който управлява английския шампион "Манчестър Сити". Топ 3 на най-богатите клубове допълва "Залцбург" (Австрия) с 15.7 млрд. паунда.

В момента "джордитата" са 19-ти в класирането на Висшата лига, без победа от началото на сезона. Привържениците вярват, че мениджърът Стив Брус ще бъде уволнен.

Според британските медии фаворит за поста му е Брендан Роджърс.