на живо

Еволюцията на Надал (ВИДЕО)

Матадора може да пренапише историята на Откритото първенство на САЩ

Getty Images

От хилавото момченце с дългата коса до един от хегемоните в съвременния тенис. Рафаел Надал сложи в колекцията си четвърта титла от Откритото първенство на САЩ. Тя го приближава до нова цел. Матадора има реалния шанс да стъпи на върха на Голямата ябълка. Той е само на 1 трофей от рекорда на Джими Конърс, Пийт Сампрас и Роджър Федерер, а предвид възрастта му (33 години) и това, че двама от звездното трио вече не се подвизават на корта, испанецът може да постигне нов исторически успех скоро.

Всъщност той и Откритото първенство на САЩ имат дълга история.

През 2003 г. Надал прави дебюта си в Ню Йорк. Той достига втори кръг само на 17 години.

В трети кръг пък играе през 2005 г. Тогава той вече е спечелил първата си титла от Големия шлем (от "Ролан Гарос").

Следват нови силни години, както и нови "жертви" по пътя към мечтата. През 2008 г. Надал за първи път играе на полуфинал в Ню Йорк. Победен е от Анди Мъри. Пред следващата година ситуацията се повтаря, но този път негов "палач" е Хуан Мартин дел Потро.

И така до 2010 г. - незабравимата в кариерата на Надал. Тогава испанецът за първи път печели последния за годината турнир от Големия шлем. На финала той побеждава Новак Джокович с 6:3, 5:7, 6:4, 6:2.

През 2011 г. сърбинът успява да си върне за изпуснатия трофей! Този път Ноле измъква най-важния мач от надпреварата след 6:2, 6:4, 6:7(3), 6:1. 

Съдбата най-добре знае как да си направи шега, така че през 2013 г. отново сблъсква Джокович и Надал на финал. Следва ново зрелище, след което Матадора печели втория си трофей от Ню Йорк.

2015 и 2016 г. не са особено успешни за испанеца на Откритото първенство на САЩ. Той дори не си помисля за финал.

Но за сметка на това през 2017 г. отново триумфира! Този път срещу изненадващия финалист Кевин Андерсън, който тогава е номер 32 в света.

През 2018 г. Рафа стигна до полуфинал.

И така до днес, когато той отново захапа красивия трофей!