на живо

Европа на световно: Кои отбори се класираха и кои все още очакват своя шанс?

През март 2022 г. предстоят баражи за 12 тима

Квалификациите за световното първенство по футбол в Катар в зона "Европа" приключиха. Визи за шампионата на планетата през зимата на 2022 г. имат 10 отбора от Стария континент. Всеки от тях изигра по 8 или 10 мача (в зависимост дали в групата са 5 или 6 отбора) и завърши с най-добър актив.

За Катар багажа може да стягат Сърбия, Испания, Швейцария, Франция, Белгия, Дания, Нидерландия, Хърватия, Англия и Германия. 

Още надежди за класиране таят 12 тима. Португалия, Швеция, Италия, Украйна, Уелс, Шотландия, Турция, Русия, Полша и Северна Македония станаха подгласници в групите си. 

Още два тима ще участват в плейофите заради предните си позиции в ранглистата на УЕФА: Австрия (четвърти тим в групата си) и Чехия (трети отбор в групата си).

Снимка: Reuters

Те ще бъдат разделени в 3 четворки, като ще играят на принципа на елиминациите между 24 и 29 март. Жребия ще е на 26 ноември. 

В първа урна попадат Португалия, Шотландия, Италия, Русия, Швеция, Уелс.

Във втора са Турция, Полша, Северна Македония, Украйна, Австрия, Чехия. 

Във всеки един поток ще има по два тима от урните. 

За първи път в историята световното първенство по футбол ще бъде в арабска страна и през зимата. То ще се проведе от 21 ноември до 18 декември.