на живо

Европейската Суперлига - един интересен, но трудно постижим проект

Нужни са както много средства, така и огромно желание

От доста време се говори, че има неравенство във футболна Европа. Неравенство, което според някои ще се премахне, когато бъде създаден турнир само за най-добрите.

Идеята за европейска Суперлига стартира през 1998 г., когато италианска компания предлага формат, обединяващ най-силните клубове на Стария континент. Малко по-късно обаче от УЕФА променят формата на най-комерсиалния футболен турнир, с което приключват темата. Поне временно.

Стига се до 2009 г., когато собственикът на "Реал" Мадрид критикува настоящия вариант на "Шампионска лига", като коментира, че футболното съсловие се нуждае от турнир, който да гарантира всяка година участието на най-добрите. 3 години по-късно Арсен Венгер прогнозира, че е въпрос на времe да се създаде Суперлига, тъй като най-елитните европейски клубове са съгласни на такъп тип състезание.

През 2016 г. от УЕФА продължават дискусията за потенциалния турнир, като вариантът, който се обсъжда, е за 16 отбора, разделени в 2 групи по 8, а отборите, завършили на първите четири места, ще се класират за четвъртфиналите. Планът обаче не получи цялостно одобрение, с което като отговор от Централата съобщиха, че Англия, Италия, Испания и Германия ще имат по 4 клуба директно в груповата фаза, което би променило броя на тимовете, класиращи се директно, от 22 на 26.

Стигна се и до настоящия дебат по темата, когато бе предложен нов вариант. Американският бизнесмен Стивън Рос предлага модел, включващ 24 непроменящи се тима, като всички тези отбори ще бъдат от 5-те най-силни първенства. От "Спортбилд" информират, че Рос вече е водил разговори с хора от състави, изразили подкрепата си за модела на Суперлига, която да измести Шампионска лига. 

Много хора са против идеята на бизнесмена, тъй като той изрично подчертава, че за участващите в турнира няма да има изискване да са покрили условията за финансов феърплей. 

Ако Суперлигата намери бял свят, то със сигурност клубните собственици ще натиснат УЕФА да отмени правилото за играчите, които са трансферирани в нов клуб през януари, да не могат да играят повече през сезона в Шампионска лига.  

Тагове:

суперлига