на живо

Европейските медии засипват със суперлативи Везенков (ВИДЕО)

Той вече е звезда, отсече най-старият гръцки всекидневник "Та Неа"

Европейските медии засипват със суперлативи Везенков (ВИДЕО)

Личен рекорд по резултатност. Изравнен личен рекорд по борби. Личен рекорд по откраднати топки. Личен рекорд по коефициент на полезно действие. Евролигата е в краката на Александър Везенков. Същото важи и за всички спортни медии на Стария континент през последното денонощие.

"Саша Везенков ще помни дълго тази нощ в Берлин. Той вписа името си със златни букви в историята на "Олимпиакос". Силни, много силни думи, а когато те са написани в меката на баскетболните анализи - Eurohoops.net, ние просто сме длъжни да се съгласим. И като българи, да се зарадваме.

Везенков, който в Гърция приемат за свой и не без основание (той израства в школата на "Арис" Солун, където попада едва 14-годишен, през 2009-а, роден е и е израснал в Кипър, има и гръцки паспорт), е тема №1 за най-авторитетния, най-тиражирания и най-стария политически всекидневник в южната ни съседка - "Та Неа".

"Той беше нежелан, а сега няма по-търсен от него. Саша Везенков вече е звезда", отсичат журналистите от излизащия от далечната 1931 година атински вестник с ежедневен тираж от 35 000 бройки. Зад коментара в "Та Неа" има и конкретна предистория: след два не особено убедителни сезона в Пирея, миналото лято оставането на българина в "Олимпиакос" не бе никак сигурно, той имаше предложение от кръвния враг "Панатинайкос", но две неща натежаха - лоялността на Саша и огромното доверие, с което той се ползва от треньора Йоргос Барцокас.

С "кървав" почерк пък са изписани похвалите по адрес на 206-сантиметровото крило в испанския всекидневник "Мундо депортиво" - официоз на гранда "Барселона", където Везенков премина с трансфер за 2 милиона евро и 4-годишен договор през лятото на 2015 г.

"Барселона" трябва да се замисли. Везенков прекара три години в Испания, но бе пуснат да си отиде. За да експлодира в "Олимпиакос", гласят част от думите, посветени на национала.

Ръководството на 18-кратния шампион на Испания никога не се довери напълно на таланта на нашето момче, никога не му даде истински шанс да разгърне потенциала си и накрая просто го пусна да си отиде, за да потърси щастието си другаде.

Нямаше нищо по-логично това "другаде" за Везенков да бъде Гърция.