на живо

Европейските шампиони по бокс: Отново у дома и с мисъл за Париж 2024

Уилиам Чолов и Радослав Росенов гледат смело към олимпийските игри

Европейските шампиони по бокс: Отново у дома и с мисъл за Париж 2024

Уилиам Чолов спечели европейската титла по бокс при подрастващите за четвърти път и остана без загуба в своята кариера на континентален шампионат.

"Аз винаги съм си визуализирал, че ще успея. И сякаш вътрешно си знаех, че ще стана европейски шампион. Имам участие на 4 европейски първенства. Първото е за ученици до 14-годишна възраст. Имам също така и две европейски за юноши. Трябваше миналата година да играя на европейско първенство за младежи. Поради обстоятелства не успях да играя. Тази година ми е четвърто европейско първенство – без загуба", каза Чолов за bTV.

Снимка: БФБокс

"Зад всеки голям успех стоят освен моята работа и труд, така и тeзи на хората около мен. Искам да благодаря на моя личен треньор Борислав Бояджиев, както и на целия екип на боксовата му академия. Благодаря на треньорите на националния отбор и на Българската федерация по бокс", добави европейският шампион в категория до 75 килограма.

Шампионско посрещане в Русе имаше за другия ни златен медалист - Радослав Росенов. Българският боксьор стигна до триумфа по възможно най-драматичния начин. Първоначално родният представител беше обявен за загубил срещата, но след подадена контестация беше променено решението:

"Това бяха общо 15-20 минути, в които бях със сребро. Много е гадно преживяването, защото след 3 пъти европейски шампион и накрая втори. Но накрая отново се окичих със златната титла. Радвам се, че отново стигнах до европейското злато", коментира Радослав Росенов.


И двамата шампиони гледат смело и с надежда към олимпийските игри в Париж през 2024-а година, а треньорът на младежкия национален отбор по бокс Борислав Бояджиев е сигурен, че бъдещото е светло пред тях.

"Трябва да са наясно, че това са крачки към голямата цел. Голямата цел пък са постиженията в мъжкия бокс. Най-добрите боксьори да бъдат българи сред толкова много участници е много радостно изживяване. Искам да изкажа благодарността си към Радо за това, което направи. Въпреки явните действия от страна на рефера да му бъде накъсана играта, той се бори докрай и правдата възтържествува.", коментира Борислав Бояджиев.