на живо

Европейско по уличен бой и безредици

Баталните сцени във Франция са огромно петно върху шампионата

Getty Images/Guliver Photos

Футболен празник - така определяме всяко едно голямо първенство, без значение дали е континентално или планетарно. За еврофиналите във Франция обаче това определение не важи! Още след втория ден на шампионата жителите на деветте града-домакини са в страх, но не от терористични нападения, а от нещо не по-малко опасно - безмозъчни футболни фенове, пристигащи във Франция с цел безкрайно пиянство и бой с всеки, който говори на чужд език.

Хулиганските прояви, разбира се, не са нещо ново. Безредици е имало и на други шампионати в миналото, но този път нещата излизат извън контрол още в самото начало. Френските органи на реда са в тотален шок, чудейки се за кое да се грижат по-напред - десетките заплахи и предупреждения за атентати, или за лумпените, трошащи всичко наред в приветливите френски градове!?

Запалянковците, причинили баталните сцени в Марсилия в последните три нощи, най-напред не са хора! И не, мнението ми не е крайно, защото отивайки в страна, в която преди малко повече от половин година терористи убиха 130 души, един истински човек би се държал нормално. Най-малко в знак на съпричастност със случилото се на 13 ноември.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тогава, четири дни по-късно, англичаните пяха Марсилезата на "Уембли", но някои от тях явно са забравили това. Забравили са и чувството на страх след 7/7/2005 и атентатите в Лондон. Същото важи и за руснаците, които надали са били толкова духовити, колкото в центъра на Марсилия, след терора в московското метро (2010) и на летище "Домодедово" (2011). Сега обаче никой не мисли за това, а на първо място по важност са алкохолът, наркотиците и създаването на невиждани хаос и ексцесии.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Местните ултраси на Олимпик, участвали с гордост в мелетата, също нямат оправдание за проявите си, с които доказват вече затвърдилото се впечатление, че френските власти са изпуснали контрола над голяма част от младото население на страната

В третия ден на най-мащабното европейско първенство в историята, водещите заглавия на всички световните медии не са свързани с мачове и резултати, а със сблъсъци, арести, вандалски изстъпления и ранени хора. Преди дербито Англия - Русия почти никой не се интересуваше какви ще са титулярните състави на двата отбора. Всеки се ослушаваше за ситуацията по улиците на Марсилия, където ресторантьорите вече проклинат деня, в който Франция получи домакинство на първенството.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

А за капак на всичко побоищата се пренесоха и по трибуните на "Стад Велодром" веднага след последния съдийски сигнал. Неясно как, но уж "свирепата" охрана не успя да предвиди опасността от сблъсъци между разделяните от нищо и никаква охрана фенове на двата отбора.

И ако в момента си мислите нещо от сорта на: "Всичко ще утихне до ден-два", най-вероятно грешите. Докато англичани и руснаци вече напускат Марсилия, в Ница бе открит нов фронт на сблъсъци. Участници в тях "изненадващо" отново са поданици на Кралица Елизабет II. Този път северноирландците показват мъжество срещу полските ултраси, които от своя страна са добре известни с вандалските си прояви.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

И само ще спомена, че участие в шампионата вземат и държави като Турция, Хърватия, Украйна, Ирландия, Италия, Унгария. Страни, в които футболните хулигани отдавна са сериозен проблем. Сега всички те, като своите любими отбори, получават шанс да блеснат на международната сцена.

А причината за това е само една - недостатъчно дълго обмисленото решение на чиновниците в УЕФА да разширят формата на еврофиналите от 16 на 24 отбора. Така в първенството място вече намират и много повече държави от Източна Европа, в които прекомерно ниският стандарт на живот на някои хора е отнел доста голяма част от техните мозъчни способности.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сега всички тези "хора" са част от едно истинско европейско първенство, но не по футбол, а по уличен бой и безредици! Наслаждавайте се, а от време на време хвърляйте по един поглед и на мачовете!