на живо

В очакване на триумф на европейското

Ансамбъл девойки и три индивидуални състезателки представят България в Баку

Facebook

Европейското първенство по художествена гимнастика е едно от най-чаканите събития в този спорт. Редом с олимпийските игри и световните първенства, на този форум си съперничат най-добрите.

Тази година шампионатът на Стария континент ще бъде в Баку, Азербайджан. За града това ще е нещо като генерална репетиция преди световното първенство, което ще се проведе през септември отново там. 

България ще бъде представена от 3 индивидуални гимнастички - Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн, както и от ансамбъл (девойки) в състав Карина Димитрова, Жанина Георгиева, Александра Кьосева, Яна Момчилова, Маргарита Василева, Моника Заркова и треньорки Вяра Ваташка и Цветелина Найденова.

По регламент индивидуалните гимнастички от една страна трябва да изиграят общо 8 съчетания. Боряна Калейн ще се представи с обръч, топка и лента, Катрин Тасева - с топка, бухалки и лента, а Невяна Владинова - с обръч и бухалки.

Ансамбълът (девойки) ще играе две съчетания - с 5 ленти и 5 обръча.

След изиграването на всички съчетания, ще бъде оформено отборно класиране на база на 6-те най-добри оценки на индивидуалните представителки и двете на ансамбъла.

Първите изигравания ще служат и като квалификация за финалите на отделните уреди в неделя (19 май). Гимнастичките и ансамблите с осемте най-високи оценки ще се борят за още отличия. 

Снимка: Facebook

Състезанието при жените в отборната надпревара ще бъде и квалификация за европейското първенство в Киев през 2020 г. След сбора от трите най-високи оценки на всяка гимнастичка, ще бъде оформено класиране, а първите 24 ще спечелят квоти. Те няма да са поименни, а за държава.

Първенството стартира днес (16 май), като първи ще се представят ансамблите с ленти. В петък те ще играят с обръчи, а индивидуалните състезателки ще представят съчетанията си с обръч и топка. В събота е ред на съчетанията с бухалки и лента, а в неделя са финалите на отделните уреди.